- 7243
Un spectacol grandios de opera si balet, asa cum nu s-a mai vazut pe o scena romaneasca, este promisiunea pe care ne-o face Opera Nationala Romana din Iasi prin montarea spectacolului Indiile galante in regia maestrului Andrei Serban. Datorita cererii foarte mari de bilete, aceasta opera in stil baroc va beneficia de trei premiere in Sala Mare a Teatrului National, pe 15, 16 si 18 noiembrie, toate incepand de la ora 18.30, iar pe 25 noiembrie se va juca o reprezentatie in cadrul Saptamanii Artelor Spectacolului Muzical. Preturile biletelor sunt de 30 de lei la stal, 20 de lei la balcon si 50 de lei la loja. Spectacolul se reia pe data de 16 decembrie, 24 ianuarie, 24 februarie, 22 mai, 12 si 23 octombrie 2013, cat si duminica, 23 februarie 2014. UPDATE: in 2015 spectacolul se joaca din nou pe 29 martie, de la aceeasi ora.
Indiile galante este o opera-balet a compozitorului francez Jean-Philippe Rameau, dupa un libret de Louis Fuzelier. Gen foarte popular in perioada barocului, opera-balet este compusa dintr-un prolog, care incepe cu o uvertura in stil francez, urmat de patru acte. In fiecare act din Indiile galante actiunea se petrece intr-un alt loc de pe Pamant (exotic din punctul de vedere al secolului al XVII-lea din Franta) si consta in esenta dintr-o poveste de dragoste cu final fericit. Denumirea celor patru acte este Turcul generos, Incasii din Peru, Florile din Persia si Salbaticii (indienii din America de Nord). Opera, ce a avut premiera la Paris in 1735, cuprinde numeroase balete si culmineaza la sfarsit cu un rondo celebru.
Regizorul Andrei Serban a fost invitat anul trecut de managerul Operei, Beatrice Rancea, sa realizeze un spectacol la Iasi si maestrul a considerat Indiile galante ca fiind cel mai potrivit pentru ca reuneste toate fortele operei (solistii, corul, baletul si orchestra) intr-un experiment cu totul nou pentru ca muzica baroca nu este cunoscuta si apreciata la adevarata ei valoare in Romania. El a mai pus in scena Indiile galante la Opera Garnier din Paris in anul 2003 si va monta spectacolul de la Iasi dupa modelul original care va fi adaptat conditiilor salii de la TNI, dar va fi mai amplu si mai complex decat cel din capitala franceza pentru ca regizorului nu-i place sa faca acelasi lucru de doua ori si vine in permanenta cu modificari.
119 artisti sunt angrenati in cadrul acestei productii de mare anvergura - 18 solisti, 25 de instrumentisti, 35 de coristi si 41 de balerini care vor imbraca in jur de 700 de costume pentru ca fiecare act este o opera in sine, neexistand o legatura intre ele. Francezii si-au dat acordul pentru ca la Iasi sa fie reproduse costumele si decorurile creatoarei Marina Draghici, precum si coregrafia realizata de Blanca Li, care si-a trimis o asisenta pentru a lucra cu toata distributia. In spectacolul gandit de Andrei Serban, miscarea scenica are un rol foarte important, asa ca nu doar balerinii vor dansa, ci si corul si chiar solistii.
De un tratament special va avea parte si orchestra pentru ca muzica baroca are mai multe particularitati, unul dintre acestea fiind acordajul cu un semiton mai jos. Instrumentistii sunt pregatiti in zilele premergatoare spectacolului de concert-maestrul Mihai Gliga. Primul spectacol va fi dirijat de Adrian Morar (Opera din Cluj-Napoca), iar la celelalte reprezentatii la pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeselea.
Din distributie vor face parte solisti ai Operei iesene si doi invitati - sarbul Radmilo Petrovic (Opera din Viena) si Rodica Vica (Opera din Bucuresti). Rolurile vor fi modificate in reprezentantiile de pe 15 noiembrie si 16 noiembrie.