eveniment
Data: 
12 Sep 2020 - 16:00
Loc: 
Cimitirul Eternitatea
stats

Website pentru Cimitirului Eternitatea

Sâmbătă, 12 septembrie 2020, la ora 16.00, în Cimitirul Eternitatea Iaşi, va avea loc un eveniment necesar şi aşteptat atât pentru comunitatea ieşeană cât şi pentru România - lansarea primul website al Cimitirului Eternitatea dedicat celor mai importante personalităţi înhumate în acest loc (Ion Creangă, George Topârceanu, Mihail Kogălniceanu, Gheoghe Mârzescu, Vasile Pogor, Petre Andrei, Ştefan Procopiu, Otilia Cazimir, Petru Poni şi mulţi, mulţi alţii).

Evenimentul organizat de Societatea de Studii Istorice din România este parte a proiectului “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.).

La eveniment vor participa Liviu Brătescu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, alături de multe alte personalităţi ieşene.

www.eternitycemetery144.ro promovează cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Este primul website al cimitirului ieșean, al cărui punct central îl reprezintă hartă interactivă în care sunt marcate 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate şi video de către o echipă de specialiști cu diverse specializări. Website-ul integrează și o bază de date despre personalitățile înhumate în cimitirul Eternitatea.

Prin activitățile sale, proiectul „Post Eternity – 144” recuperează o parte a memoriei cumunității, într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media  pentru a semnifica importanța patrimoniului.

Lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro va fi urmată de un tur ghidat de specialiști pe aleile cimitirului ieșean. Cei interasaţi să participe sunt invitaţi să folosească măştile de protecţie, pentru siguranţa sanitară.

Altă detalii despre proiect

În cadrul proiectului POST-Eternity 144 va fi realizată o expoziție FOTO în Parcul Copou, în colaborare cu Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi”, care va prezenta cu cele mai frumoase imagini din țintirimul ieșean.

De asemenea, proiectul va integra și două prelegeri destinate elevilor în spațiul neconvențional al cimitirului susținute de profesori prestigioși din învățământul preuniversitar ieșean, denumite “Ora de Istorie” și „Ora de Literatură”. Lecțiile neconvenționale vor fi filmate și editate pentru a fi folosite ca material didactic util, mai ales în contextul pandemiei provocate de coronavirusul COVID 19.

Proiectul “POST-Eternity 144” se va închide cu realizarea unui tur ghidat în cimitirul Eternitatea pe tema “Arta monumentelor funerare”. Cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

Proiectul “POST- Eternity 144” este continuarea firească a proiectului „Eternity 143”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) în sesiunea II/2019 și ulterior, nominalizat la Premiile AFCN 2019.

Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 11/09/2020 - 11:16
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa