eveniment
Data: 
14 Jun 2012 - 19:00
Loc: 
Filarmonica de Stat „Moldova” Iasi
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda 29
Telefon: 
0732.143.415

Cvartetul Ad Libitum lanseaza albumul Primus la Iasi

Joi, 14 iunie, de la ora 19:00, prietenii nostri de la Cvartetul Ad Libitum (Alexandru Tomescu, Serban Mereuta, Bogdan Bisoc si Filip Papa) va dau intalnire la Filarmonica pentru un concert deosebit, asa cum ne-au obisnuit. Cu aceasta ocazie Ad Libitum lanseaza si albumul lor numit Primus.

In concertul de joi seara vom asculta lucrari de Haydn - Cvartetul in fa major, op. 3 nr. 5 , Stravinski – 3 Piese si Borodin – Cvartetul nr. 2 in re major. Pentru CD-ul "Ad Libitum - Primus" cei 4 muzicieni au colaborat cu inginerul de sunet german Jakob Haendel - un expert pe care il recomanda nu doar premiul Grammy obtinut, ci si faptul ca a lucrat cu cei mai mari muzicieni ai lumii, ca Joshua Bell sau Gidon Kremer. 

Compozitorul austriac Joseph Haydn este un reprezentant de seama al perioadei clasice. Este considerat “tatal simfoniei” si al cvartetului de coarde. A reprezentat o sursa de inspiratie pentru mai tanarul sau contemporan W.A. Mozart, cu care a si fost prieten. O caracteristica a muzicii lui Haydn este dezvoltarea unor structuri muzicale complexe pornind de la motive foarte scurte si simple. 

Igor Fyodorovich Stravinsky este unul dintre cei mai importanti si influenti compozitori ai secolului XX, precum si un valoros dirijos si pianist. Compozitorul de origine rusa este considerat un inovator in materie de ritm si armonie. A devenit celebru prin cele 3 compozitii pentru spectacolele de balet rusesti: Pasarea de Foc, Petruska si Sacre du Printemps ("Incoronarea primaverii") care a si starnit mari controverse datorita caracterului original al muzicii.  

Alexander Porfirievici Borodin este un compozitor rus de nationalitate georgiana din secolul al XIX-lea, apartinand curentului Romantic al muzicii clasice. Ceea ce este surprinzator este ca Borodin a imbinat in viata si activitatea sa arta cu stiinta, el fiind nu doar compozitor, ci si chimist si medic. A facut parte, alaturi de Balakirev, Rimski-Korsakov, Musorgski si Cui, din "Grup al celor Cinci", un grup care a pus bazele scolii muzicale nationale ruse in cea de-a doua jumatate a secolului XIX. O compozitie mai cunoscuta publicului este opera Printul Igor

Pe membrii cvartetului Ad Libitum, Alexandru Tomescu – vioara I, Serban Mereuta – vioara II, Bogdan Bisoc – viola si Filip Papa – violoncel ii cunoastem deja. Cititorii AltIasi sunt familiarizati de acum cu dialogurile purtate cu Filip Papa pe marginea concertelor de la Filarmonica. Pentru cei care inca nu au facu cunostinta cu ei, va spunem ca povestea Ad Libitum a inceput in anul 1988 la Universitatea Nationala de Muzica din Iasi. Patru tineri muzicieni: violonistii Adrian Berescu si Serban Mereuta, violistul Bogdan Bisoc si violoncelistul Filip Papa isi porneau ascensiunea. Primul care a simtit scanteia, energia generata de acesti artisti a fost profesorul si mentorul lor, maestrul Bujor Prelipcean, membru al celebrului Cvartet Voces. Aprecierea a venit apoi si din partea altor cvartete de renume ale lumii precum Fine ArtsJuilliard sau Amadeus. Cvartetul Ad Libitum a putut fi desfacut din contopirea unui sfert de secol doar de destin. Dupa 24 de ani de repetitii, succese, aplauze si muzica, unul dintre ei si-a incetat cantecul pamantean. Adrian Berescu canta acum printre astre, canta dupa bunul plac al sufletului sau, canta pentru totdeauna "ad libitum". (sursa) Cel mai nou membru al cvartetului este Alexandru Tomescu, alaturi de care Ad Libitum continua sa cante si sa incante publicul.

Articol scris de Irina Theodoru | Lun, 11/06/2012 - 22:26
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului irina