- 5114
Pe 8 si 9 iunie (in reluare, 14, 17 si 23 iunie) regizorul Radu Afrim pune in scena o noua premiera la Teatrul National din Iasi (sala Teatru la cub): A Midsummer Night’a Dream (Visul unei nopti de vara), dupa William Shakespeare. Decor si costume: Iuliana Vilsan, Coregrafia: Florin Fieroiu, Video: Alexandru Condurache, Distributia: Doru Aftanasiu, Livia Iorga, Ionut Cornila, Vlad Volf, George Cocos, Andrei Grigore Sava, Loredana Cosovanu, Cosmin Maxim, Anemarie Chertic, Ovidiu Ivan, Cristina Padurariu, Anca Pascu, Alexandra Acalfoae, Diana Roman, Dumitru Nastrusnicu, Horia Verives, Daniel Busuioc, Catalin Mindru, Catalina Antal, Sebastian Albisteanu, Andrei Bibire, Loredana Bran, Daniel Chirila, Tatiana Grigore, Cristina Hohan, Alex Iurascu, Minodora Lungu, Madalina Munteanu, Amalia Olaru, Iustin Surpanelu. Update: in stagiunea 2012-2013 spectacolul se joaca pe 1 si 17 martie, de la ora 19:00, in Sala Mare.
Radu Afrim a montat si anul trecut in februarie la Nationalul iesean - Dawn Way (Oameni slabi de inger. Ghid de folosire). Iar faptul ca revine e semn bun, zic eu. Ca si atunci, el antreneaza o distributie numeroasa. Insa de aceasta data, pe scena vor fi prezenti nu doar actori angajati, ci si studenti si freelanceri. Pentru aceasta, regizorul a organizat un casting inca din luna aprilie anul acesta, tot atunci incepind si lucrul la spectacol.
Daca textul anterior, apartinind unui dramaturg rus contemporan (Oleg Bogaev), era practic necunoscut publicului, acum Radu Afrim a ales un text clasic, revenind la „eternul” Will. Datata cu probabilitate de prin secolul al XVI-lea, piesa lui Shakespeare va suferi metamorfoze la care nici nu va asteptati ori pe care nici nu le banuiti. Pentru ca Radu Afrim actualizeaza continutul abordat, filtreaza si personalizeaza textele si le adapteaza contextului in care ne aflam: nu numai ca le aduce in prezent, dar le manipuleaza pentru o critica a Balcanilor. Mai mult, asteptati-va sa vedeti, mai degraba decit sa auziti, pentru ca pentru Radu Afrim imaginile spun mai mult decit vorbele ar putea sa o faca.
De ce cred ca s-a indreptat Radu Afrim inspre acest scenariu? 1. Pentru ca avem de-a face cu plot-uri care se intretes. 2. Pentru ca feeria si magia sint prezente. 3. Pentru ca e vorba despre om si capcanele subtile in care acesta poate cadea. Dar cine ne intinde curse? Exista destin? Creaturi supranaturale? Ingeri, demoni, zine? 4. Pentru ca e o comedie si Radu Afrim reuseste sa multifateteze acest gen, facindu-l accesibil oricui. Tocmai pentru ca spectacolul poate fi receptat la mai multe niveluri si pe mai multe planuri: real(ism), supra(realism)firesc, oniri(sm)co-fantastic.
Subiectul il veti decripta cu siguranta printre zine, spiridusi si alte produse fabuloase ale imaginatiei minunate a lui Radu Afrim. O minte frumoasa nu poate crea decit un spectacol frumos. Cu aceasta observatie de bun-simt (o platitudine, desigur!) le doresc tuturor, spectatori ori critici, sa intre in sala de la Cub. Lasati-va „bagajul” la intrare. Pentru ca nu aveti nevoie de „valize” la un spectacol semnat Radu Afrim. Va avea el grija sa va poarte prin toata copilaria si adolescenta de care va aduceti ori nu va aduceti aminte. Si va scoate la iveala imagini incredibile, pe care le-ati visat cindva – ori poate ca inca nu. Nimic din acest scenariu nu pare sa mai aiba nevoie de introduceri. Parem ca stim totul dinainte, pe dinafara, dintotdeauna. Nu e chiar asa. Veti vedea: Nu stim (inca) nimic…