- 2070
Duminica, 4 februarie, de la ora 18:00, la Ateneul din Iasi va avea lansarea romanului Soldatii. Poveste din Ferentari, aparut la Polirom in trei editii (2013, in „Ego. Proza”; 2014, in „Top 10+”; 2017, in editie limitata) si distins cu Premiul revistei Observator cultural si cu Premiul „Cea mai buna carte a anului” acordat in cadrul Galei Industriei de Carte din Romania, editia 2014. De la ora 19:00, in Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului din Iasi, va avea loc premiera de gala a lungmetrajului Soldatii. Poveste din Ferentari, adaptat dupa romanul omonim a lui Adrian Schiop, in prezenta regizoarei si a echipei. UPDATE: Filmul va mai fi proiectat la Ateneu luni, pe 5 februarie, de la ora 20. Pretul unui bilet este 12 lei.
„Soldatii. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, parasit de curand de iubita lui, care se muta in Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, il intalneste pe Alberto, un rom sarac, fost puscarias, care promite sa-l ajute sa cunoasca cantareti. Destul de repede, cei doi incep o relatie, in care Adi il hraneste pe Alberto cu planuri improbabile de iesire din saracie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Cand banii se termina, amandoi se trezesc captivi intr-un apartament in care se iubesc sincer si se folosesc unul de altul. Filmul Soldatii, coproductie Romania-Serbia, reprezinta debutul in lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, cu Adrian Schiop si Vasile Pavel-Digudai in rolurile principale si scenariul semnat Ivana Mladenovic si Adrian Schiop.
Filmul, care a avut premiera mondiala in 2017 in cadrul sectiunii „Discovery” a Festivalului International de Film de la Toronto si pe cea europeana in competitia oficiala a Festivalului de la San Sebastian, unde a fost recompensat cu o mentiune speciala a juriului Premios Sebastiane, a fost selectat in competitia Bright Future a Festivalului International de Film de la Rotterdam. Pelicula a mai fost selectata in competitii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX si Belgrade Auteur Film Festival. In octombrie 2017, ea a fost recompensata cu Prix Decouverte la cea de-a 32-a editie a Festivalului International de Film Francofon de la Namur.
„Cartea mea e despre Ferentari, locul unde s-a inventat smecheria, iar idolii multor pusti sint Nutu Camataru, Gigi Becali si Florin Salam. Mai e despre iubirea – interesata? dezinteresata? – dintre un scriitor aterizat in cel mai sarac cartier al Bucurestiului si un fost puscarias care s-a invatat sa-i placa si barbatii, fiindca avea 15 ani la prima condamnare, iar prin sex se cumpara cel mai ieftin protectie. E despre cum s-o scoti la capat in libertate cind te-ai nascut intr-o familie mindra de interlopi, dar la pirnaie – timp de 14 ani – te-ai obisnuit pe invers. Toate astea sint fapte despre care da seama cartea mea; altfel, imi place sa cred ca e despre loialitate si tradare.” (Adrian Schiop)
Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judetul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Master in lingvistica la Facultatea de Litere a aceleiasi universitati. Si-a sustinut doctoratul, avind ca tema manelele, la SNSPA Bucuresti. A lucrat ca profesor de limba si literatura romana (1997-2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelanda), jurnalist (2004-2010, Evenimentul zilei, Prezent, Romania libera). A debutat in revista Fracturi (2002) si a mai publicat doua romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) si Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri in reviste din Belgia (DW B), Elvetia (Heterographe) si Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei CriticAtac.