eveniment
Data: 
18 Nov 2016 - 17:00
19 Nov 2016 - 17:00
20 Nov 2016 - 17:00
21 Nov 2016 - 17:00
22 Nov 2016 - 17:00
23 Nov 2016 - 17:00
24 Nov 2016 - 17:00
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Inimi cicatrizate

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare libera dupa opera literara a lui Max Blecher, va rula in cinematografele din Romania din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuita de microFILM. Actiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc in anul 1937 cand Emanuel, un tanar de douazeci de ani, bolnav de tuberculoza osoasa, se interneaza intr-un sanatoriu de pe malul marii. La Iasi va rula pina vineri, 24 noiembrie, la Cinema Victoria, in fiecare zi de la ora 17. Pretul unui bilet este 8 lei.

Cu ocazia lansarii in cinema a filmului, Editura Humanitas publica o editie speciala a romanului ”inimi cicatrizate”. Este pentru prima data cand M. Blecher semneaza si ilustratia copertei cartii sale, un desen in tus negru si rosu descoperit in timpul documentarii lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrala a afisului filmului. In M. Blecher suferinta autentica intalneste curajul de a experimenta al avangardei literare, cu un stil uneori greu de clasat pentru critica, aflat la granita sensibila intre autobiografie si reverie.

Un bolnav care nu se martirizeaza, singurul autor care a jucat, asa cum singur o spune, „pana la ultimele jetoane“, Blecher a devenit subiect de reflectie in jurnalele altor scriitori ai generatiei lui. „Voi mai avea vreodata curajul sa ma vait de ceva? Voi mai avea nerusinarea sa am capricii, indispozitii, enervari?… El traieste in intimitate cu moartea. Nu cu o moarte abstracta, nebuloasa, cu termen lung. E moartea lui, precisa, definita, cunoscuta in detalii, ca un obiect. Ce ii da curaj sa traiasca? Ce il sustine? Nu e nici macar disperat. Nu inteleg, marturisesc ca nu inteleg.“ (Mihail Sebastian)
 

Atu-ul lui literar este chiar felul in care isi priveste propria viata. „Fata de colegii de generatie, atat de vitali, traind atat de intens si meditand de departe, chiar daca obsesiv, la straina moarte, Blecher este prizonierul unei lumi pe dos: pentru el moartea e intensa, familiara, apropiata si viata e straina. Blecher nu se complace in suferinta. Intreaga lui viata este o contrazicere a ideii ca boala umileste.“ (Ioana Parvulescu)

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a castigat Premiul special al Juriului dar si Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies in cadrul Festivalului International de Film de la Locarno dar si o Mentiune speciala in cadrul Haifa International Film Festival.
 

Din distributie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Harnut, Serban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. „Inimi cicatrizate” este o productie Hi Film in co-productie cu Komplizen Film (Germania), in asociere cu BORD CADRE FILMS (Elvetia), dezvoltat in cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul si regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Sirli. Dana Paparuz a fost responsabila de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafura iar scenografia a fost realizata de Cristian Niculescu.
 

Radu Jude a castigat anul trecut „Ursul de argint” pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, productia romaneasca cu cel mai mare succes de box-office in 2015.

Resurse
Video: 

Inimi cicatrizate [trailer]

Inimi cicatrizate [trailer]

Avancronica


Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 17/11/2016 - 15:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa