eveniment
Data: 
20 Nov 2013 - 19:00
21 Nov 2013 - 20:00
22 Nov 2013 - 20:00
23 Nov 2013 - 21:00
24 Nov 2013 - 19:00
Loc: 
Art House Central
stats
Adresa: 
Moldova Mall, et. 6

DOCEST 2013

Cea de-a saptea editie a DOCEST, unul dintre putinele festivaluri de film documentar din Romania, aduce in fata publicului iesean filme noi care nu trebuie ratate, precum Ceai sau electricitate (nominalizat la EFA 2012), Turn off the lights (nominalizat la Tribeca), In numele primarului (recent premiat la Astra), Apres le silence (selectat la Cinema du Reel), Maria (selectat la Visions du Reel) sau Patul este stricat (recent selectat la IDFA). Alaturi de acestea, editia 2013 propune si doua concerte sustinute de Maria Raducanu si The Brad Pits, dar si intilniri cu cineasti ca Dan Burlac, Claudiu Mitcu sau Vanina Vignal. Proiectiile vor avea loc la Art House Central, iar accesul se va face in baza unui bon de consumatie cumparat din cafenea.

Miercuri, 20 noiembrie

16.00 Documentaristul (Ivars Zviedris,  2012), Letonia, 80 min

Pe parcursul unui an, documentaristul o urmareste consecvent pe femeia retrasa si taciturna care nu se sfieste sa-l blesteme ori de cate ori se trezeste in vecinatatea camerei de filmat. „Esti regizor de film si te lasi injurat si umilit de o baba. Ce fel de profesie poate face pe un om sa ajunga in halul asta?” Documentata in detaliu, relatia tumultoasa a celor doi, marcata de umor si, alternativ, de revarsari bruste de manie sau afectiune, ofera o baza substantiala pentru a reflecta asupra deontologiei profesionale si a responsabilitatii documentaristului pentru personajele sale.

17.30 Anatomia unei plecari (Oliver Tataru, 2012), Romania-Germania, 73 min

Oliver Tataru reface traseul plecarii familiei sale din Romania, la sfarsitul anilor 1980, confruntand – dupa mai bine de douazeci de ani – amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la tara pe care au parasit-o. De o parte aflam viziunea sumbra a parintilor despre o Romanie ingenuncheata de un sistem opresiv si trasformata intr-un spatiu inchis, descris de deprivare senzoriala si emotionala. Pe de alta, descoperim viziunea romantica a unui spatiu aproape paradisiac, descris de entuziasme si prietenii adolescentine si de o fericire familiala ireversibil pierduta.

19.00 Toti la Larzac (Christian Rouaud, 2011), Franta, 118 min

Marizette, Christiane, Pierre, Léon, José… sunt unii dintre actorii incredibilei lupte duse de taranii din Larzac impotriva Statului, confruntarea din cel slab si cel puternic, care i-a unit intr-o lupta fara mila pentru a-si salva proprietatile. Totul a inceput in 1971, cand guvernul, prin vocea ministrului Apararii Michel Debré, declara necesitatea extinderii taberei militare de la Larzac. Furia se raspandeste ca un praf de pusca, taranii se mobilizeaza si decid sa nu-si cedeze in veci proprietatile. 10 ani de rezistenta, de inteligenta colectiva si de solidaritate, care vor duce la victorie.

Joi, 21 noiembrie

16.00 Pe tine cine te-a invatat sa conduci? (Andrea Thiele, 2012), Germania, 84 min

Un american la Tokyo, o sud-coreeanca in Bavaria si o nemtoaica in Mumbai se confrunta cu aceeasi problema: toti trei sunt nevoiti sa dea din nou examenul de conducere pentru a obtine permisul  in tara in care s-au mutat. Orele de conducere devin ulterior lectii de viata, atunci cand protagonistii descopera ca pentru a reusi este nevoie de mai mult decat sa respecti regulilor de circulatie ale tarii gazda. Regizoarea s-a inspirat din propriile experiente in obtinerea permisului de conducere. Impreuna cu scenarista Lia Jaspers a realizat o comedie documentara despre bucuria acceptarii culturale si despre diferentele culturale.

17.25: Discutie cu publicul - Invitata: Lia Jaspers (scenarista a filmului „Pe tine cine te-a invatat sa conduci?”)

18.00 Noii caini de paza (Gilles Balbastre & Yannick Kergoat, 2011), Franta, 104 min

In 1932, scriitorul Paul Nizan publica Les Chiens de garde/Cainii de paza, o carte ce denunta faptul ca, sub pretextul neutralitatii intelectuale, filosofii si scriitorii momentului reusisera sa devina un fel de paznici ai puterii. Astazi, noii caini de paza sunt jurnalistii, editorialistii si expertii prezenti la televiziune care militeaza in mod direct pentru piata libera si pentru mentinerea ordinii sociale. Cu un umor sardonic, filmul ii demasca pe analistii care se pretind independenti, nepartizani, pluralisti si sustinatori ai unei opozitii democratice. Filmul demasca in mod convingator si exact amenintarea din ce in ce mai substantiala a stirilor fabricate si transformate intr-o marfa a marilor companii.

20.00 Nu ma uita (David Sieveking, 2012), Germania, 88 min

Cu o sinceritate uimitoare, regizorul David Sieveking descrie viata mamei sale Gretel,  care sufera de dementa. Dorind sa-si ajute tatal, se intoarce acasa pentru a avea grija singur de batrana timp de cateva saptamani. In acest timp, el realizeaza un film despre ea si despre povestea acesteia, captand secvente din viata de zi cu zi a mamei sale. Regizorul surprinde aceste aspecte cu o mare sensibilitate, afectiune si respect. Prin boala mamei sale, se contureaza un nou inceput, iar prin proiectul sau biografic se realizeaza  o declaratie de dragoste pentru viata si familie – o calatorie in trecutul parintilor sai, cheia propriei sale povesti.

Vineri, 22 noiembrie

16.00 Apartamentul (Arnon Goldfinger, 2011), Germania, Israel, 97 min

La varsta de 98 de ani, bunica regizorului Goldfinger moare, lasandu-i acestuia sarcina de a elibera apartamentul din Tel Aviv, in care a locuit  cu sotul sau, dupa emigrarea din Germania nazista. Pentru Arnon Goldfinger, apartamentul este un loc plin de amintiri legate de radacinile sale germane, despre care bunicii sai nu au vorbit niciodata si care din pacate au disparut odata cu ei. Analizand mai multe fotografii, scrisori, documente si obiecte, Goldfinger incepe sa descopere indicii care il directioneaza catre o istorie complicata a familiei. Treptat, aceasta cautare scoate la iveala trecutul tulbure si necunoscut a trei generatii de germani, atat de evrei, cat si de alta origine si incercarea de a pune cap la cap intamplarile din viata lor, in urma evenimentelor teribile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

18.00 Noi doi (Claudiu Mitcu, 2012), Romania, 64 min si Maria (Claudiu Mitcu, 2013), Romania, 18 min

Filmul Noi doi trateaza situatia minoritatilor sexuale din Romania. Fara prejudecati si intoleranta, documentarul priveste cu realism viata lui Cristi si a lui George, a caror singura „crima” este aceea ca traiesc o frumoasa poveste de dragoste.

Maria povesteste cu emotie ultimele clipe din viata unei batrane careia rudele si prietenii ii pregatesc cea din urma calatorie. Maria este o femeie in varsta, aflata pe patul de moarte. In jurul sau, alte femei ii supravegheaza atent ultima suflare, incecand sa-i aduca  tot ceea ce ar putea avea nevoie. Femeile vorbesc intre ele, evoca trecutul Mariei. Totusi, viata continua, unele dintre ele pufnesc in ras, altele se intorc la casele lor. Filmul scoate in evidenta fortele vitale ale existentei.

19.30: Discutie cu publicul - Invitat: Claudiu Mitcu (regizor)

20.00 Turn off the lights (Ivana Mladenovici, 2012), Romania, 77 min

Dupa ce au petrecut cativa ani in spatele gratiilor, trei tineri redescopera realitatile vietii in libertate, marcate de agresiuni si excese, in comunitatea de romi in care traiesc. Printre ei se afla Alex, un personaj fascinant, cu o atitudine deranjant de blazata fata de violenta, femei si sentimentul de vina. Alex si fostii lui colegi de inchisoare reusesc sa se reconcilieze cu lumea exterioara, in ciuda dilemelor de moralitate cu care se confrunta.

Simbata, 23 noiembrie

14.00 Voci interzise (Barbara Miller, 2012), Elvetia, 92 min

Regimurile represive de astazi se tem ca vor pierde monopolul asupra adevarului. Cand bloggerii decid sa vorbeasca, trebuie redusi la tacere, fie prin filtre si firewall-uri, fie prin masuri conventionale precum intimidarea psihologica, arestul la domiciliu sau inchisoarea. Filmul urmareste vietile a trei femei reprezentative pentru noua generatie de rebeli „conectati” care au curajul sa denunte abuzurile guvernelor lor.

16.00 Ceai sau electricitate (Jérôme Le Maire, 2012), Franta, Belgia, Maroc, 85 min

Filmul spune povestea electrificarii satului Ifri, asezare izolata, situata pe culmile marocane ale Muntilor Atlas. Calea de acces, scoala, telefonul, apa curenta, posta, postul de politie, spitalul… nimic din toate acestea nu gasesti in Ifri. Cu atat mai mult, electricitatea. In acest loc uitat de lume, totul pare impietrit de secole. Timpul este, la randul sau, suspendat. Si totusi, intr-o zi o echipa a Oficiului National pentru Electricitate anunta marea schimbare: bransarea satului la reteaua de curent  electric. Locuitorii insa nu vor sa auda de aceasta „noutate” pe care nu ar avea de altfel cum sa o plateasca. Ceea ce nu stiu inca acestia e ca satucul Ifri se va supune incetul cu incetul nemiloasei legi a cererii si ofertei. *Film nominalizat pentru Cel mai bun Documentar la EFA 2012

17.30 Vara lui Giacomo (Alessandro Comodin, 2011),  Italia, Franta, Belgia, 78 min

Toamna la tara, in nordul Italiei. Giacomo, un adolescent surd, porneste spre fluviu impreuna cu cea mai buna prietena a sa, Stefania. Indepartandu-se de cararile umblate, cei doi se ratacesc si se regasesc singuri si liberi intr-un loc paradisiac. Au 16, respectiv 18 ani, iar simturile li se trezesc.

18.50: Discutie cu publicul - Invitat: Alessandro Comodin (regizor)

19.30 In numele primarului (Anca Hirte, 2013), Franta, Romania, 54 min

Bine ati venit in Piatra Neamt, Romania! Intr-un mic birou al primariei si in absenta edilului sef, cetatenii orasului formeaza o coada pentru a fi primiti in audiente si a-si spune nemultumirile. Totul pare un joc, urmarit indeaproape de camera de filmat, in care fiecare privire si expresie creaza o alegorie a puterii. Tragic, comic si, in acelasi timp, cat se poate de serios, documentarul te duce cu gandul la absurdul lui Eugen Ionescu.

20.30: Discutie cu publicul - Invitat: Dan Burlac (producator al filmului „In numele primarului”)

21.00: Concert The Brad Pits

Duminica, 24 noiembrie

12.00 Despre decenta (Radovan Sibrt, 2012), Cehia, 52 min

In ultimii ani, cartierul Janov al orasului Litvinov s-a vazut confruntat cu un aflux semnificativ de „familii cu probleme” venite de pretutindeni. Acceptarea lor de catre comunitatea locala nu e deloc un proces relaxat. Filmat cu rabdare, in maniera analitica, filmul capteaza umbrele si miasmele intolerantei fata de minoritati in randul unui segment al populatiei cehe si ii dezvaluie repercusiunile intunecate in viata de zi cu zi. Integrarea excelenta in film a unor imagini inregistrate de camerele de supraveghere ale orasului adauga poezie si o dimensiune reflexiva dinamicii tot mai paranoide a relatiilor dintre majoritarii si minoritarii din Janov.

13.00 Patul e stricat (Raluca Racean Gorgos, 2012), Romania, 24 min

Aici e toboganul, aici e inchisoarea pentru copii mici... o pisica... un iepure... doua stele pe cer... Cladirile abandonate si devastate atrag copiii si operatorii de cinema. In „Patul e stricat” (castigatorul celei mai recente editii a workshop-ului de film documentar Aristoteles), camera urmareste doi baieti care exploreaza maruntaiele unei fabrici abandonate, in cautare de fier vechi. Unde se termina jocul si unde incepe munca?

14.00 Sub zapada (Ulrike Ottinger, 2011), Germania, 108 min

In provincia japoneza Echigo iarna este in toi. Poate ca peisajul care abunda in zapada seamana cu un taram de poveste, insa conditiile de trai pentru locuitorii din aceasta regiune nu sunt usoare. Mai bine de jumatate de an, peisajul si satele din regiune sunt acoperite de zapada densa.  De-a lungul timpului insa, locuitorii s-au adaptat acestor conditii de trai. Pentru a reda viata lor de zi cu zi, sarbatorile si ritualurile lor religioase, regizoarea calatoreste in aceasta regiune inzapezita, insotita de inca doi actori. Filmul este un documentar realist, care ne conduce la descoperirea unei zone rurale si a miturilor sale.

15.50: Discutie cu publicul - Invitata: Bettina Blickwede (editor imagine al filmului „Sub zapada”)

16.30 Dupa tacere (Vanina Vignal, 2012), Franta, Romania, 96 min

„Atunci cand Vanina Vignal a cunoscut-o pe Ioana in Romania in 1991, dictatorul cazuse, dar cele doua prietene tot nu vorbesc despre politica. «Dupa tacere» se lupta neobosit cu tacerea trasmisa din generatie in generatie in aceasta familie – si in toata tara. Inarmata cu un dictionar, cu romana sa fluenta si cu o cunoastere in detaliu a familiei prietenei sale, cineasta da dovada de o determinare rara intr-un gen de documentar consacrat – evocarea abuzurilor unei dictaturi – care se multumeste uneori doar sa culeaga marturii” (Charlotte Garson, Cinéma du réel, 2012)

18.10: Discutie cu publicul - Invitata: Vanina Vignal (regizoare)

19.00: Jazz night cu Maria Raducanu

Resurse
Video: 

Anatomia unei plecari [trailer]

Anatomia unei plecari [trailer]

Noi doi [trailer]

Noi doi [trailer]

Maria [trailer]

Maria [trailer]

Turn off the lights [trailer]

Turn off the lights [trailer]

In numele primarului [trailer]

In numele primarului [trailer]

Patul e stricat [trailer]

Patul e stricat [trailer]

Dupa tacere [trailer]

Dupa tacere [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 16/11/2013 - 21:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif