- 2529
Desi cinefilii ieseni asteptau cu sufletul la gura noul op al lui von Trier, cinematografele din „capitala culturala a Romaniei” nu s-au inghesuit sa distribuie Nymphomaniac (2013). La Cinema Republica puteti vedea insa filmul anterior, Melancholia (2011), nominalizat la Palme d’Or si cu un premiu pentru Cea mai buna Actrita oferit lui Kirsten Dunst, in palmaresul cannez. Se vede pina joi, in fiecare seara de la ora 19. Pretul unui bilet este 6 lei. UPDATE: Filmul va mai rula la Cinema Victoria intre 14-20 noiembrie, in fiecare seara de la orele 18 si 20. Pretul unui bilet este 8 lei.
Sinopsis: „Cu ocazia casatoriei, Justine (Kirsten Dunst) si Michael (Alexander Skarsgård) dau o receptie somptuoasa in casa lui Claire, sora lui Justine (Charlotte Gainsbourg) si a cumnatului ei (Kiefer Sutherland). In acest timp, planeta Melancholia se indreapta spre Pamant... Prima parte a filmului se numeste Justine si vorbeste despre sora melancolica si casatoria ei. Cealalta este Claire si acopera numaratoarea inversa, pana la sfarsit.” (sursa)
Desi filmul parea sa continue firesc si coerent o noua directie in cinema-ul lui von Trier, Melancholia a ajuns subiect de presa chiar de la primele proiectii publice, cele din competitia oficiala de la Cannes, cind regizorul danez a declarat ca „il intelege pe Hitler” si ca „Israelul te scoate intr-adevar din sarite”. Desi gestul l-a facut persona non grata, a fost si acesta tot o continuare a altor gesturi „provocatoare” ale artistului, precum convertirea la catolicism intr-o Danemarca arhi-protestanta sau filmul Antichrist (2009) care socheaza vizual, dar o face cu stil.
Altfel, von Trier are un palmares fulminant cu Palme d’Or obtinut in 2000 pentru Dancer in the Dark, un musical cu Bjork in rolul principal si cu o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun Cintec, un genial Dogville cu Nicole Kidman, de asemenea nominalizat la cea mai importanta distinctie de pe Croazeta (in total are nu mai putin de sapte nominalizari la Palme d’Or si alte cinci premii obtinute la cel mai important festival de film din lume) si inca vreo 10 filme care impart cinefilii, dar care isi gasesc oricind pe cineva sa le aprecieze. Practic, toate filmele sale au avut premiera la Cannes, exceptie facind Nymphomaniac care a iesit mai intii in cinematografe si va putea fi vazut in varianta originala, necenzurata, la Berlin, luna aceasta.
Melancholia a reusit sa cistige la EFA in 2011 Premiul pentru Cel mai bun Film European, alaturi de alte doua distinctii pentru Cea mai buna Imagine (Manuel Alberto Claro) si Cea mai buna Scenografie (Jette Lehmann). Tot in cadrul EFA, filmul a mai primit nominalizari pentru Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Montaj si Cele mai bune Actrite (Kirsten Dunst si Charlotte Gainsbourg).
Fara a mai pastra vreo urma de Dogma 95, Melancholia e si o poveste despre sfirsitul lumii: „Planeta care se apropie aduce un suspans fundamental, cel putin. Un suspans care cu greu poate fi depasit, atunci cand stii ca o planeta de zece ori mai mare decat a noastra se apropie si se va ciocni cu noi. Cred ca acest lucru impiedica spectatorii sa plece din sala la jumatatea filmului”, a declarat amuzat von Trier la premiera filmului. (via)
Care premiera a avut loc acum aproximativ trei ani, la Cannes, iar in cinematografele romanesti s-a putut vedea incepind cu septembrie 2011.