eveniment
Data: 
13 Sep 2012 - 19:00
Loc: 
Filarmonica de stat "Moldova"
stats
Telefon: 
0732143415

Stradivarius vs. Guarneri: duelul virtuozitatii

Cand ma gandesc la duel primele imagini ce mi se dezvaluie in fata ochilor sunt cele cu pistolari din filmele cu cowboy sau duelul dintre Menelaos si Paris din Iliada lui Homer. In timp, aceasta lupta pentru onoare s-a facut intalnita si in randul muzicienilor pe scena de concert, apoi prin inregistrarile discografice si cele video. Astfel joi, 13 septembrie, publicul iesean va fi martorul unui duel al arcusurilor in Sala Filarmonicii intre Stradivarius si Guarneri, doua viori de colectie manuite de violonistii Liviu Prunaru, respectiv Gabriel Croitoru. Aceasta lupta va incepe odata cu lasarea serii, la ora 19.00 si va fi arbitrata de pianistul Horia Mihail.

Anul trecut a avut loc primul duel al viorilor, acesta incheindu-se indecis, declararea castigatorului – Stradivarius sau Guarneri – fiind amanata. De aici s-a nascut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru reintalnindu-se pe scenele din Romania pentru a se confrunta din nou. De ce s-a intamplat acest lucru, poate va intrebati? Ei bine, se spune ca majoritatea oamenilor nu ar putea face diferenta dintre sunetul unei Guarneri sau al unei Stradivarius. Cica diferenta se "simte" numai atunci cand se canta pe fiecare dintre cele doua instrumente, insa aceasta depinde mai mult de tehnica violonistului, de presiunea cu care arcusul atinge coardele sau chiar de viteza si nu doar de caracteristica sunetului in sine. 

Vioara Stradivarius, construita de celebrul lutier italian in 1694, este pusa la dispozitia lui Liviu Prunaru de orchestra Royal Concertgebouw – Amsterdam, al carei concertmaestru este de sase ani. Vioara Guerneri del Gesu, datata 1730, instrument pe care a cantat nimeni altul decat George Enescu, se afla in patrimoniul Muzeul National ”George Enescu”, care a oferit-o violonistului Gabriel Croitoru. Intrecerea are loc in cadrul unui program generos cu lucrari semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Sostakovici, Georg Fridrich Handel, Serghei Prokofiev

"Muzica pe care o vom prezenta nu implica pentru public un grad prea avansat de familiarizare cu notiunile muzicale, ci poate fi ascultata foarte usor de catre oricine. Cele doua viori trebuie privite in primul rand ca opere de arta, obiecte care nu pot fi evaluate si nu pot fi reproduse niciodata. Valoarea celor doi violonisti recomanda acest turneu, dar si faptul ca un astfel de concept este o premiera poate chiar la nivel mondial. In plus, programul va fi foarte incitant si foarte interesant, usor de ascultat, placut. Diferentele dintre aceste doua opere de arta, Stradivari si Guarneri, vor putea fi sesizate in aceeasi seara, in acelasi spatiu, cele doua instrumente fiind manuite de doi mari violonisti nascuti in Romania," spune pianistul Horia Mihail

Programul recitalurilor din acest an este urmatorul:

J. Brahms: Scherzo pentru vioara si pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioara şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)

Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioara şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioara si pian, op. 12 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

J. Svendsen: Romanta pentru vioara si pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
Jeno Hubay: Hejre Kati pentru vioara si pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)

D. Sostakovici: Vals din Suita a II-a  (aranjament pentru vioara si pian de Mugurel Scutareanu)  (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioara si pian, op. 25 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

G. Fr. Handel: Sonata pentru doua viori si pian in sol minor, op. 2 nr. 7
S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori in do major, op. 56
M. Moszkowski: Suita pentru doua viori si pian, op. 71 –  I. Allegro energico

Daca prima parte a programului e doar de incalzire, fiecarui violonist acordandu-i-se timp sa-si cucereasca ascultatorii, ultima parte a acestuia se transforma intr-un duel al compozitorilor menit sa puna in valoare virtuozitatea celor doi combatanti. Cele doua viori acompaniate de pian se confrunta cu creatii din perioada barocului sau a secolului al XX-lea. Moment in care se va decide cine va face cea mai buna impresie si cine a fost cel mai mare lutier al lumii.

Iesenii vor putea achizitiona biletele de la Casa de bilete a Filarmonicii la urmatoarele preturi: 28,08 lei, 19,44 lei, 18,36 lei si 12,96 lei (elevi si studenti). 

Turneul va incepe miercuri, 12 septembrie, la Galati si va continua la Iasi, Bacau, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca.

Articol scris de Giorgiana Astefanei | Dum, 09/09/2012 - 23:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului giorgiana.astefanei