eveniment
Data: 
27 Mar 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Noi doi la Clubul Cinefililor

Medalionul dedicat de Clubul Cinefililor regizorului francez Claude Berri, se incheie miercuri, 27 martie, cu debutul sau in lungmetraj, Le vieil homme et l’enfant (1967), film care a rulat in epoca in cinematografele din Romania cu titlul Noi doi. A fost nominalizat la Ursul de Aur la Berlin, Festival unde a reusit totusi sa obtina trei premii, chiar daca nu si pe cel mai important. Se vede la Casa de Cultura „Mihai Ursachi”, de la ora 18. Intrarea este libera!

Sinopsis: „Claude este evreu. Pentru ca risca sa fie arestat (actiunea se petrece in timpul ocupatiei naziste a Frantei), parintii sai il trimit sa locuiasca la o familie batrina dintr-o zona indepartata a tarii. Pepe, tatal adoptiv, este un sustinator al lui Petan si un anti-semit, nestiind care este identitatea etnica a lui Claude. Filmul spune povestea relatiei care se creeaza intre cei doi.” (sursa: imdb.com)

Rolul lui Pepe este jucat de Michel Simon, care primeste distinctia Ursul de Argint la Berlin pentru rolul din acest film, premiul fiind totodata cea mai importanta recompensa din cariera sa. Nascut la Geneva, in Elvetia, a jucat in peste 100 de filme, debutind in 1924, cu La galerie des monstres (in regia lui Jaque Catelain). Ultima aparitie pe marele ecran s-a intimplat in 1975, anul mortii sale, cu L’Ibis rouge, de Jean-Pierre Mocky.

Tinarul Claude e jucat de Alain Cohen, Le vieil homme et l’enfant fiind si pentru el un debut in cinematografie, cind avea doar 9 ani. N-a avut o cariera foarte bogata in aparitii, cel mai recent rol obtinindu-l in Ils se marierent et eurent beaucoup d’enfants (Yvan Attal, 2004), pina atunci mai jucind doar in alte trei filme regizate de acelasi Claude Berri: Le cinema de papa (1971), Le premiere fois (1976) si Lucie Aubrac (1997).

Claude Berri are in palmares un premiu Oscar pentru Cel mai bun Scurtmetraj de Fictiune, cistigat in 1966 pentru Le Poulet. 15 ani mai tirziu, filmul Tess regizat de Roman Polanski, dar produs de Berri, era nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun Film. La Berlin are trei nominalizari la Ursul de Aur, in 1967 cu Le vieil homme et l'enfant, 1990 cu Uranus si 1997 cu Lucie Aubrac, nereusind insa sa cistige niciodata Marele Premiu. Pe linga aceste distinctii, mai are in portofoliu numeroase nominalizari la Premiile Cesar (Oscarurile francezilor) si un total de 21 de lungmetraje regizate.

Filmul Le vieil homme et l’enfant dureaza 90 minute si este color, informeaza organizatorii.

Resurse
Video: 

Le vieil homme et l’enfant [trailer]

Le vieil homme et l’enfant [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 23/03/2013 - 17:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif