eveniment
Data: 
13 Mar 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Manon, fata izvoarelor

Clubul Cinefililor ii dedica luna martie 2013 regizorului francez Claude Berri. Miercurea aceasta, 13 martie, de la ora 18, puteti vedea la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou lungmetrajul Manon de sources (1986), nominalizat in 1988 la BAFTA pentru Cel mai bun Film Strain si cistigator in 1987 al unui premiu Cesar pentru Cea mai buna Actrita intr-un rol secundar, distinctie ce i-a revenit interpretei Emmanuele Beart. Intrarea este libera.

Sinopsis: „Continuarea filmului Jean de Florette, ecranizare dupa Marcel Pagnol. La zece ani dupa moartea tatalui ei, tanara Manon locuieste intr-o grota in munti si isi petrece vremea pazind caprele. Dar clipa razbunarii se apropie. Dupa ce Manon descopera izvorul care alimenteaza intreg satul si ii schimba cursul, lasandu-i pe locuitori fara apa, legea tacerii este in sfarsit incalcata si ucigasii lui Jean de Florette demascati.” (sursa: cinemagia)

Claude Berri are in palmares un premiu Oscar pentru Cel mai bun Scurtmetraj de Fictiune, cistigat in 1966 pentru Le Poulet. 15 ani mai tirziu, filmul Tess regizat de Roman Polanski, dar produs de Berri, era nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun Film. La Berlin are trei nominalizari la Ursul de Aur, in 1967 cu Le vieil homme et l'enfant, 1990 cu Uranus si 1997 cu Lucie Aubrac, nereusind insa sa cistige niciodata Marele Premiu. Pe linga aceste distinctii, mai are in portofoliu numeroase nominalizari la Premiile Cesar (Oscarurile francezilor) si un total de 21 de lungmetraje regizate.

Daniel Auteuil, cel care joaca rolul lui Ugolin, este sotul Emmanuelei Beart in viata reala, cei doi intilnindu-se cu un an inainte de realizarea lui Manon de sources, in timpul filmarilor unui alt lungmetraj, L’amour en douce (Edouard Molinaro, 1965). A debutat ca actor la 24 de ani, jucind in diverse productii pentru TV, iar pina in prezent a aparut in aproape 100 de titluri. In 2011 a regizat primul film, La fille du puisatier, tot o ecranizare dupa Marcel Pagnol. Momentan lucreaza la o trilogie care va aparea anul acesta: La trilogie marseillaise.

Celalalt rol principal din Manon de sources este jucat de Yves Montand, un actor francez nascut in Toscana italiana. A jucat in filme precum Z (Costa Gavras, 1969) sau La salaire de la peur (H.-G. Clouzot, 1953). Din cele 60 de titluri in care a aparut, doua i-au adus nominalizari la BAFTA pentru Cel mai bun Actor, Let's Make Love (George Cukor, 1960) si Jean de Florette (Claude Berri, 1986). A mai primit premii si nominalizari la Cesar, Taormina si Karlovy Vary.

Filmul Manon de sources are 113 minute, este color si nu a fost distribuit in cinematografele din Romania.

Resurse
Video: 

Manon de Sources [trailer]

Manon de Sources [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 10/03/2013 - 17:06
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif