eveniment
Data: 
20 Sep 2013 - 18:00
22 Sep 2013 - 19:00
Loc: 
Ateneul Tatarasi
stats
Adresa: 
str. Pictorului, nr. 14
Telefon: 
0232 261 846

Nemuritorul Amza Pellea, evocat de Irina Margareta Nistor

Proiectul PSArt, desfasurat la Ateneul Tatarasi in perioada 20 - 22 septembrie, aduce in seara zilei de vineri, 20 septembrie, de la ora 18:00, proiectia filmului „Nemuritorii”, urmata de o dezbatere intitulata „Despre Amza Pellea”, care o are ca invitata pe nimeni alta decat Irina Margareta Nistor. Sambata este programata o noua reprezentatie a piesei de teatru „Un barbat si cam multe femei”, iar duminica are loc un concert cameral al cvartetului Ad Libitum, ambele evenimente urmand sa inceapa de la ora 19:00.

Am vorbit in urma cu ceva mai bine de o luna cu doamna Irina Margareta Nistor, care-mi confirmase ca avea sa ajunga in Iasi abia prin luna octombrie. Ideea conducerii Ateneului Tatarasi de a serba 30 de ani de la trecerea in nefiinta a unuia dintre cei mai mari actori romani, Amza Pellea, ne-o aduce pe dna Nistor mai devreme decat isi programase initial, in rol de invitata la dezbaterea de vineri seara.
 
Amza Pellea (1931-1983) a fost un extrem de apreciat actor de film si teatru. Dintre zecile de filme in care a jucat, ramane cel mai cunoscut pentru rolurile din „Mihai Viteazu”, „Dacii”, „Nemuritorii”, „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” sau „Nea Marin Miliardar”. Pentru rolul din filmul „Osanda” (Manlache Preda) a castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova. In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti.
 
Chiar daca nu poate fi comparat cu mai celebrul „Mihai Viteazul”, „Nemuritorii” este considerat de critica unul dintre filmele bune ale lui Sergiu Nicolaescu. Cu o actiune plasata in timp la 10 ani dupa moartea lui Mihai Viteazul, productia s-a bucurat de aportul unor actori precum Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Rautu, Gheorghe Dinica sau Gina Patrichi. Mircea Alexandrescu scria despre film in 1974 – anul aparitiei – in revista Cinema: „Dupa zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, un grup de viteji din fosta lui oaste incearca sa se indrepte spre casa, avand cu ei o lada si steagul celor trei tari unite. Vitejii fac fata diverselor obstacole ivite in cale, din lada fiind ravnite fie de austrieci, fie de unguri sau de turci...
 
Filmul a ramas in istorie si datorita problemelor legate de coloana sonora: daca initial contractul fusese castigat de Richard Oschanitzky, acesta a intarziat si l-a pierdut. Sergiu Nicolaescu a preluat cateva piese ale trupei Phoenix, aparitia acestora pe generic avand sa ridice probleme din cauza emigrarii membrilor formatiei. Trupa a semnat un contract prin care ceda drepturile de folosinta asupra acestor piese, insa drepturile de autor trebuiau platite. Ulterior, numele Phoenix a fost scos de pe generic, iar Nicu Covaci a dat in judecata producatorii si distribuitorii, solicitand 60.000 de euro plata drepturilor de autor pentru soundtrack si a drepturilor de difuzare in tara si in strainatate. Melodiile Phoenix ce se pot auzi in fimul ”Nemuritorii” sunt: “Strunga“, “Mica Tiganiada“,  ”Jocul timpului“, “Pseudo-Morgana“, “Lasa, lasa!” si “Cocosii Negri” (1972, needitata niciodata). (sursa). 
Resurse
Video: 

Nemuritorii (film complet)

Nemuritorii (film complet)

Interviu Sergiu Nicolaescu

Interviu Sergiu Nicolaescu
Articol scris de George Plesu | Mie, 18/09/2013 - 22:48
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george