- 2398
Luna aprilie, dedicata de Clubul Cinefililor maestrilor cinematografiei mondiale, se incheie cu un film de Stanley Kubrick. Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb nu e cel mai cunoscut film al sau, dar e in mod cert printre cele mai bune. Alte argumente pentru care trebuie sa mergeti miercuri, 30 aprilie, de la ora 18 la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou ca sa vedeti filmul sint cele patru nominalizari la Premiile Oscar si Peter Sellers care joaca in rolul principal. Intrarea va fi libera.
Sinopsis: „Generalul Fortelor Aeriene SUA, Jack Ripper, isi pierde complet mintile si isi trimte bombardierele sa distruga URSS-ul. El ii suspecteaza pe comunisti ca polueaza «pretioasele fluide corporale» ale americanilor. Presedintele SUA se intalneste cu consilierii lui, iar ambasadorul rus ii spune ca daca URSS-ul este lovit de vreo arma nucleara, Uniunea va porni un razboi apocaliptic, care va distruge tot ce este viu pe Terra. Peter Sellers ii interpreteaza pe cei trei oameni ce ar putea opri o astfel de catastrofa. Are sa fie oprit bombardamentul la timp sau generalul nebun va reusi sa distruga lumea?” (sursa: cinemagia)
Nominalizat la principalele categorii ale premiilor Academiei Americane de Film, Dr Strangelove avea sa piarda distinctiile pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor si Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal in fata mai digerabilului My Fair Lady (care avea sa cistige cam toate premiile posibile in acel an), regizat de George Cukor si cu Rex Harrison in rolul principal. A patra nominalizare, cea pentru Cel mai bun Scenariu Adaptat o va pierde in fata lui Becket, unul din putinele premii ratate la gala din 1965 de My Fair Lady care avea la baza piesa Pygmalion de George Bernard Shaw.
Facut cu un buget de 10 ori mai mic decit principalul contracandidat de la Oscar, Dr Strangelove a fost produs sub umbrela Columbia Pictures chiar de catre regizor. Desi pina la acest film realizase lungmetraje cu titluri cunoscute, ca Lolita sau Spartacus, Stanley Kubrick nu-si daduse inca masura valorii de regizor-cult, ceea ce va deveni insa o data cu acest film.
Regizorul new-yorkez avea sa primeasca nu mai putin de 13 nominalizari la Oscar in decursul carierei (terminata in 1999, o data cu moartea sa), cistigind Statueta o singura data, in 1968, pentru Efectele Speciale din 2001: Odiseea Spatiala. Europa l-a premiat insa de mai multe ori decit a reusit s-o faca tara natala, chiar de la debutul din 1955, cu Killer’s Kiss, cind a obtinut Premiul pentru Cel mai bun Regizor la Locarno. Au urmat apoi nominalizari si premii la Venetia, festivalul italian oferindu-i in 1997 si un Premiu pentru Intreaga Cariera.
Dupa Spartacus, din cauza deselor neintelegeri cu producatorii si staff-ul filmelor pe care le realizase, Stanley Kubrick se muta in Anglia unde lucreaza in viitoarele filme cu actori autohtoni. Astfel, l-a distribuit in rolul principal al Dr Strangelove pe cunoscutul actor de comedie britanic Peter Sellers, dupa ce ii oferise un rol si in precedentul film facut in Marea Britanie de Kubrick, Lolita (1962). Cunoscut publicului larg mai ales pentru interpretarile Inspectorului Jacques Clouseau din Pink Panther (1963) si The Pink Panther Strikes Again (1976), Sellers a fost nominalizat de trei ori la Oscar, de doua ori pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal si o data in calitate de co-regizor al unui scurtmetraj de fictiune, The Running Jumping & Standing Still Film din 1960, fara sa cistige vreodata statueta.
Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb dureaza 95 minute si e perfect actual, daca privim din prisma conflictului din Ucraina care a readus in discutie Razboiul Rece.