eveniment
Data: 
20 Feb 2014 - 18:00
Loc: 
American Corner, BJ "Gh. Asachi"
stats
Adresa: 
Bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8-10, Galeriile Comerciale, la etaj

2001: Odiseea spatiala

Proiectiile de film de la American Corner, urmate de o discutie moderata de colega noastra Ioana Petcu, continua saptamina aceasta cu o alta pelicula clasica, 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968). Un film SF cult, premiat cu Oscar pentru Efecte Speciale si nominalizat pentru Cea mai buna Regie, Cel mai bun Scenariu si Cel mai bun Decor, se vede joi, 20 februarie, de la ora 18 la sediul American Corner, sectia de cultura americana de la Biblioteca „Gh. Asachi” (pe Stefan, la Cub). Intrarea este libera.

Sinopsis: „Cand un monolit negru este descoperit sub suprafata Lunii, devine evident ca a fost ingropat intentionat de catre o inteligenta extraterestra. Curand oamenii de stiinta ii identifica punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipa de cercetatori este trimisa in expeditie pentru a o cerceta. Cercetatotul David Bowman descopera greseli in sistemul de comunicatii al navei expeditiei si afla mai multe decat si-ar fi dorit sa stie.” (sursa)

Filmul este o ecranizare sau mai degraba o adaptare libera dupa nuvela The Sentinel scrisa de co-scenaristul filmului, Arthur C. Clarke. Desi initial era doar o povestire scurta care fusese inscrisa intr-un concurs organizat de BBC pe care n-a reusit sa-l cistige, a fost modificata ulterior si publicata pentru prima data in 1951 sub forma de nuvela. Autorul a mentionat de mai multe ori ca diferentele dintre textul sau si filmul lui Kubrick sint prea multe si legatura dintre cele doua opere e ca cea dintre „o ghinda si un stejar”. (via) Mai tirziu insa, povestea  avea sa fie extinsa la dimensiunile unui roman intitulat tot 2001: Odiseea spatiala, publicat in editia originala 1968 si tradus si in limba romana de Adrian Serban Dobrin (prima editie apare la Editura Multistar, in 1993).

Diferentele dintre carte si film au fost identificate si clarificate de fanii seriei (romanul lui Clarke a devenit o saga in toata regula, cu patru parti, dintre care doar ultimele doua n-au fost ecranizate inca): „Schimbarile [facute de regizor] au avut in general la baza criterii practice legate de economia filmarii, doar putine dintre ele pornind de la diferente de opinie intre Kubrick si Clarke. Cea mai importanta diferenta o constituie schimbarea planetei de destinatie de la Saturn la Jupiter si natura secventei de evenimente care au dus la deconectarea lui HAL.” (mai multe detalii gasiti aici)

Filmul s-a nascut dupa ce Kubrick lansase Dr. Strangelove si devenise brusc interesat de relatia dintre Om si Univers. Dupa ce l-a cunoscut pe scriitorul britanic de SF Arthur C. Clarke, au muncit impreuna timp de patru ani la aceasta „odisee”, studiind astronomie, antropologie si literatura SF. A propos de titlul filmului, se pare ca legatura cu textul lui Homer a fost motivata de Kubrick prin similiaritatea dintre misterul marii pentru grecii antici si cel al spatiului pentru omul modern. (via)

Considerat peste ani drept unul dintre cele mai influente filme din istorie, 2001: A Space Odyssey a reusit sa impresioneze inca de cind a fost lansat prin efectele speciale care l-au facut pe Kubrick un pionier al genului, dar si prin estetica bazata mai mult pe imagini si muzica (unde Strauss si Wagner, cu Also spracht Zarathustra interpretata de Orchestra Filarmonicii din Viena sub bagheta lui von Karajan, se completeaza in ciuda diferentelor) decit pe dialog.

Cineast cu o filmografie impresionanta, care a semnat capodopere precum Portocala mecanica (1971), The Shining (1980) sau Eyes Wide Shut (1999), Stanley Kubrick a fost nominalizat la nu mai putin de 13 premii Oscar dar reusind sa cistige statueta doar pentru efectele speciale din Odiseea Spatiala. Cum Europa nu putea sa nu raspunda in fata valorii certe a regizorului american, Locarno l-a premiat inca de la debutul din 1955 cu Killer’s Kiss, oferindu-i distinctia Cel mai bun Regizor. La Venetia a ajuns de mai multe ori, prima data in 1962 cu Lolita care a fost nominalizat la Leul de Aur, apoi primind distinctii nu la fel de „stralucitoare”, dar incununate cu un Premiu pentru Intreaga Cariera oferit de Mostra in 1997.

Bugetul productiei 2001: Odiseea spatiala realizata de MGM in Marea Britanie a fost de 10 milioane de dolari, destul de mult pentru anii care a fost realizat, dar si un veritabil succes de casa – doar incasarile din bilete de cinema din SUA au fost de cinci ori mai mari, iar la nivel mondial cam de 19 ori! Filmul 2001: Odiseea spatiala dureaza 160 minute si poate fi comandat pe DVD si Blu-ray.

Resurse
Video: 

2001: Odiseea spatiala [trailer]

2001: Odiseea spatiala [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 16/02/2014 - 19:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif