- 5536
O capodopera unsa cu toate alifiile ne va incinta privirea cinefila joi, 17 octombrie la un eveniment special. Deosebitul si opacul A Clockwork Orange, ecranizare a romanului lui Anthony Burgess in regia lui Stanley Kubrick va rula la Arthouse Central, incepind cu ora 17.00. Asadar, daca nu ati reusit sa bifati un astfel de film pana acum, nu pot decat sa va spun ca si acesta sta pe lista celor musai de vazut.
Sinopsis: Alex DeLarge (rolul vietii pentru Malcolm McDowell) consuma pornografia si aplica violul. Ii place sa traiasca intr-o asa maniera. O viata dura, plina de singe si sudoare, risete sparte si sex. Si foarte multa rautate. Nu este un lucru de genetica sau de aliniere gresita a astrelor, ci doar o alegere pe care Alex si-o permite. El vrea sa fie un razvratit, un obsedat, un om rau. Dar societatea, in frunte cu principiile moraliste, considera ca acest om nu trebuie sa existe asa. Tot ea crede ca el trebuie sa fie vindecat, ca a luat-o pe o cale gresita, ca mintea lui mai are o sansa de scapare. Iar in acel nucleu, din care izvorasc cele mai negre ginduri si cele mai sinistre planuri, va fi injectata bunatate si corectitudine, pentru a echilibra oaia cea neagra desprinsa de turma.
Si deodata, frumusetea si linistea se instaureaza pe Pamant. Singurul revoltat a fost potolit. De fapt, el a fost ucis pe dinauntru. Alex va actiona conform invatamintelor din reflex, ca un robot, dar ceea ce era original in el, uman, a fost ucis. Invelisul cu ochi albastri transparenti nu mai este folositor nimanui acum.
Un film exceptional, o fotografie manipulata a rigorilor societatii si a plierii omului pe acestea. Tulburatoare este, desigur, portretizarea celor doua stari si puternica antiteza pe care Kubrik o foloseste pentru a accentua ideea de baza a filmului. Intr-o prima instanta avem un personaj machiavelic, un diavol care nu vrea sa devina inger, o emblema a rautatii, altfel spus, un om autentic. In cea de-a doua parte vedem cum se face trecerea la omul perfect, cel plin de bunatate, de respect, de invataminte, altfel spus. Printr-un lung proces de vindecare, ce aduce cu unul de tortura, se vor pierde cele mai frumoase trasaturi ale omului si propria putere de alegere. In absenta ratiunii, a sentimentelor vii, a capacitatii de interconectare, de comunicare a propriei persoane Alex devine o banala carcasa de om.
Altfel spus, Portocala Mecanica este o tortura pentru privitor, o trezire din plutirea inocenta a vietii, o realitate a zilelor noastre si o istorie inchegata in simboluri ce asteapta sa fie descoperite.