- 2369
Clubul Cinefililor a dedicat luna noiembrie regizorului austriac Michael Haneke. Recent cistigator a doua Palme d’Or-uri, in 2009 pentru Das weisse Band si in 2012 pentru Amour, unul dintre autorii exponentiali ai realismului European mai are in palmares alte patru nominalizari pentru valoroasa distinctie caneza, printre care si cea pentru Cache (2005), care se poate vedea miercuri, 14 noiembrie, de la ora 18 la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera.
Sinopsis: „Georges este gazda unei emisiuni TV de recenzii literare care incepe sa primeasca niste colete cu casete video pe care sunt filmari cu el alaturi de familia sa - filmati pe ascuns de undeva din strada - iar acest lucru alarmant nu are inca o explicatie limpede. Georges simte o amenintare tacuta la adresa sa si a familiei sale, dar, deoarece nu s-a facut nici o amenintare directa si explicita, politia refuza sa intervina...” (sursa: cinemagia)
Cache n-a reusit sa cistige Palme d’Or, dar a primit alte trei premii la Cannes: Premiul Juriului Ecumenic, Premiul FIPRESCI si Premiul pentru Cel mai bun Regizor. Din palmaresul de peste 40 de premii si nominalizari ale lungmetrajului, se mai remarca si distinctiile obtinute la EFA (Oscarurile europene): Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Actor (Daniel Auteuil), Cel mai bun Montaj (Michael Hudecek si Nadine Muse) si, din nou, Premiul FIPRESCI.
In momentul lansarii in RO, cronicarii s-au impartit in a aprecia si a fi retinuti in fata noului film al „maestrul[ui] european al intelectualismului cinematografic pur & dur” (Alex Leo Serban dixit). Cel mai fermecat pare sa fi fost acelasi als: „Ca un fin intelectual ce se afla, el (Michael Haneke n.r.) construieste un suspans perfect hitchockian in care whodunnit-ul se retrage in culise, iar tema Vinovatiei ocupa avanscena; dar investigatia sa (la Agatha Christie «they do it with mirrors», la Haneke «they do it with tapes»...) este pasionanta cap-coada pentru ca - asa cum ziceam - dl Haneke controleaza totul.” (sursa)
Michael Haneke a studiat filozofia, psihologia si teatrul in Viena. Intre anii 1967-1970 a scris scenarii impreuna cu Sudwestfunk, iar din 1970 a lucrat ca regizor si scenarist pe cont propriu. Are in palmares numeroase premii obtinute la Locarno, Cannes, Ghent, San Sebastian, Palm Springs sau Sitges. Portofoliul sau contine nu mai putin de 12 lungmetraje, toate pivotind in jurul ideei de violenta si a chestionarii sursei si modului acesteia de a se declansa, propaga si anihila. In paralel cu activitatea cinematografica a mai realizat productii de teatru in Stuttgart, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munich, Berlin si Viena.
Cache a fost distribuit in Romania in 2006 de Independenta Film, dar n-a reusit sa treaca de bariera simbolica de 2000 bilete, un numar frecvent pentru filmele europene.