- 2185
Clubul Cinefililor continua retrospectiva dedicata lui Serghei Paradjanov si invita publicul la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” pentru a viziona si discuta filmul „The Hoary Legends of the Caucasus” (1988). Proiectia va avea loc miercuri, 22 aprilie 2015, la ora 18:00. Filmul este color, dureaza 73 de minute si este subtitrat in romana. Intrarea este si va ramine intotdeauna libera pentru toti pasionatii de film!
Sinopsis: Un tinar asug, Ashug-Karibi, se indragosteste de fiica unui negustor bogat, dar este respins de catre tatal ei, deoarece este considerat prea sarac pentru fiica lui. Astfel, acesta este fortat sa hoinareasca in lume pentru o mie si una de nopti pina va reusi sa stringa suficienti bani pentru a veni si a-i cere mina fiicei negustorului - dar nu inainte ca aleasa inimii lui sa-i promita tinarului asug ca nu se va casatori cu nimeni altcineva pina la intoarcerea sa.
„așug (aшуг, cuv. rus. ‹ tc. âșik „îndrăgostit”, dar și „trubadur”) = rapsod popular (poet, cintaret si instrumentist), in Azerbaidjan si Armenia precum si in unele republici din partea orientala a fostei U.R.S.S. sau in alte tari invecinate cu acestea; acompaniaza melodiile cu ajutorul vocii si realizeaza improvizatii la instrumente de coarde; compunea si recita cintece razboinice si religioase”
Atmosfera din Ashug-Karibi este stilizata si captivanta, iar intriga este centrata in jurul valorii de dragoste adevarata, o continua cautare obsesiva. Stilistic, Ashug-Karibi este structurat ca un basm, dar aduce si cu un road movie, iar in intregul sau demers este serios si realist (asa cum sunt, de altfel, toate filmele marca Paradjanov). Actiunea are loc, cel putin partial, in mediul rural, in Georgia (fosta URSS), in anii 1980.
In capodoperele sale, Paradjanov reuseste sa ilustreze cultura ucraineana, armeniana si georgiana printr-o serie lunga de tablouri vivante si scene viu colorate, de la boluri frumos sculptate, potire și alte vase, tablouri, covoare, mozaicuri, carti sfinte, desene, precum si personaje extreme si de multe ori costumate foarte colorat, toate acestea jucind un rol cheie in relatarea povestilor sale. La fel ca in filmele sale precedente, in Ashug-Karibi accentul este pus pe hainele, muzica, dansul, arta si traditiile azere.
Folclorul joaca un rol foarte important, filmul de fata fiind o adaptare dupa poetul sau favorit, Mikhail Lermontov. Acesta este ultimul film pe care Paradjanov a mai reusit sa-l duca pina la capat si pe care l-a dedicat preietenului si mentorului sau, Andrei Tarkovsky, care a murit cu 2 ani inainte de lansarea filmului.
De asemenea, filmul este cunoscut pentru multele premii pe care le-a obtinut in festivaluri si gale, precum European Film Awards (premiul pentru cel mai bun regizor), Istanbul International Film Festival (premiul special al juriului) si Nika Awards (premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai buna imagine si cel mai bun sound-design).