eveniment
Data: 
8 Apr 2015 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Sayat Nova la Clubul Cinefililor

La Clubul Cinefililor luna aprilie ii este dedicata regizorului Serghei Paradjanov. Filmul pe care il puteti vedea saptamina aceasta este Sayat Nova (Culoarea rodiei), din 1969. Proiectia filmului va avea loc miercuri, 8 aprilie 2015 de la ora 18:00, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Filmul va fi subtitrat in romana si dureaza 79 de minute. Intrarea este libera pentru toti pasionatii de film!

Sinopsis: Filmul este o biografie subiectiva a marelui poet armean din secolul al XVIII-lea, Sayat Nova, prezentata intr-o succesiune de imagini-metafora, ilustrind pe rind copilaria, tineretea, dragostea, credinta si moartea, o viziune suprarealista placata pe un cadru traditional si profund religios.

Esentiala pentru intelegerea filmului este deslusirea simbolismului rodiei, care este asociata cu bogatia, rafinamentul, fecunditatea si dragostea. În traditia islamica, gradinile Raiului sunt pline de rodii. In scrierile poetilor persani, rodia descrie frumusetea de negrait a iubitei. Alte popoare antice credeau ca rodia este fructul cunoasterii, din care muscase Eva in Rai, ori ca este fructul longevitatii si al nemuririi. Astfel, folosindu-se de aceste motive, Paradjanov construieste (nu numai in „Sayat Nova”, ci si in filmele ulterioare) o intreaga retea de sensuri nuantate transformate in laitmotiv.

Serghei Parajanov (1924 – 1990) este un regizor rus, care si-a inceput cariera la virsta de 30 de ani. Locuitor al fostei Uniuni Sovietice si adept al unui stil cinematografic cu totul aparte, complet diferit de realismul socialist, Parajanov a fost constant persecutat de autoritati (multiple condamnari, filme interzise), totul sfirsind prin a fi declarat persona non grata in cinema-ul sovietic. In ciuda tratamentului ostil de care a avut parte acasa, filmele regizate in anii ’60 au fost bine primite de publicul festivalier international, iar dintre filmele sale merita mentionate Shadows of Forgotten Ancestors (1964), Ashug-Karibi (1988), Ambavi Suramis tsikhitsa (1985) si Tini zabutykh predkiv (1965), toate fiind premiate la festivaluri precum Nika, MECEFF, Festivalul Mar del plata, Festivalul International de la Istanbul, Rotterdam, Sao Paulo etc.

Dupa 1965, putine din proiectele lui Paradjanov au mai ajuns pe platoul de filmare. Mutindu-se in Armenia, a reusit totusi, in 1968, sa filmeze „Culoarea rodiilor”, o biografie mai degraba vizual-poetica decit literala a vietii trubadurului armean Sayat Nova. Prezentat sub forma unor capitole axate pe diferite momente din viata poetului si beneficiind de formidabila prestatie a actritei Sofiko Chiaureli, care joaca 6 personaje, deopotriva femei si barbati, filmul lui Parajanov celebreaza cultura armeana, o evocare realizata cu mijloace restrinse, dar de o forta plastica remarcabila, in ciuda opresiunii si a persecutiilor indurate. Pelicula a fost considerata de multi o incununare a creatiei sale cinematografice, dar, din pacate, nu a corespuns nici ea cerintelor regimului sovietic. Cu toate ca la lansare nu a obtinut nici un premiu, „Sayat Nova” este capodopera indiscutabila a lui Paradjanov. Toate filmele sale ulterioare se „hranesc” din acesta, dar niciunul nu se poate compara cu el.

Proiectia de miercure face parte dintr-un medalion dedicat regizorului Serghei Paradjanov si un bun motiv pentru elevi si profesori de a veni la film, ca tot e „Saptamina Altfel”.

Resurse
Video: 

Sayat Nova [trailer]

Sayat Nova [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Lun, 06/04/2015 - 23:04
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan