- 2664
Clubul Cinefililor continua medalionul dedicat regizorului Serghei Paradjanov cu filmul „The Legend of Suram Fortress” (1985). Proiectia filmului va avea loc miercuri, 15 aprilie 2015 de la ora 18:00, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Filmul este color, dureaza 85 de minute si va fi subtitrat in limba romana. Toti amatorii de filme avangardiste sunt asteptati la proiectie! Intrarea este gratuita!
Sinopsis: Filmul prezinta adaptarea unei legende medievale georgiene pe tema sacrificiului de constructie, cu ecouri in literatura culta a tarii (vezi mitul sacrificiului din „Mesterul Manole”). Un tinar rob, Durmişkhan , care tocmai a fost eliberat de stapinul sau, doreste sa cistige banii necesari pentru a-si rascumpara logodnica, dar in cele din urma nu mai reuseste sa ajunga la ea si se casatoreste cu o alta femei, cu care are un copil. Ulterior, pentru a conferi trainicie unei fortarete ce nu se lasa inaltata (Fortareata Suram), un tinar (fiul lui Durmişkhan) accepta sa fie zidit in peretii acesteia.
Asa cum enunta si genericul filmului, „acest film este un tribut in virtutea ostasilor georgieni din toate timpurile, care si-au dat viata pentru libertatea patriei”, deoarece, in secolele XVII-XVIII (perioada desfasurarii actiunii legendei), teritoriile din sudul Georgiei revin Imperiului Otoman, iar acesta, alături de Persia, continua sa exercite presiuni asupra tarii.
Legenda fortaretei Suram, transpusa cinematografic de Serghei Paradjanov dupa nuvela scriitorului georgian din secolul al XIX-lea, Daniel Chonkadze, este o epopee, un amestec de folclor, istorie, protest politic si drama romantica, desfasurata pe parcursul a trei generatii. Tragedia unei iubiri reprimate si a doua vieti esuate datorita lepadarii de credinta, un fenomen destul de intilnit in acele teritorii, se contureaza in jurul unui subiect central, si anume: inaltarea cetatii Suram. Aceasta este situata in centrul tarii, avind rolul de a apara orasul Suram si de a asigura securitatea intregii patrii. Totusi, din motive necunoscute, probabil mistice sau divine, dupa cum banuiesc initial locuitorii acesteia, cetatea nu se lasa inaltata.
Paradjanov isi sustine lucrarea prin citarea unui aforism sub care se desfasoara, de altfel, intregul film: „Daca un popor are un tinar capabil sa se zideasca de bunavoie in peretii unei cetati, aceasta tara si poporul ei sunt invincibile”.