interviu
stats

Scurte cu Horatiu Malaele

Horatiu Malaele, cel-care-nu-mai-are-nevoie-de-prezentare, a fost foarte rabdator, desi obosit tare si mi-a raspuns "cu mult drag" la 10 din cele vreo 100 de intrebari pe care, in nebunia mea, le pregatisem emotionata pentru actor.

Asta se intimpla pe 20 mai, dupa ce au contenit risetele si aplauzele cu care s-a incheiat la Teatrul "Luceafarul" "Sunt un orb", spectacolul lui Malaele pe care-l iubeste toata lumea. Si pe spectacol si pe Horatiu Malaele. Carismaticul interpret-regizor-pictor-scriitor-caricaturist a venit la Iasi la invitatia studentilor care au organizat evenimentul caritabil "Merit sa vad".

AltIasi: "Sunt un orb" e de fiecare data altfel, mereu are ceva nou. Cum il pastrati fresh?

Horatiu Malaele: Hmm, l-ati vazut de doua ori?


AltIasi: Chiar de mai multe ori. Si de fiecare data, chiar si in seara asta, la "Luceafarul", parca am fost la alt spectacol.

Horatiu Malaele: Da, cred ca asa este... Cum sa spun? Nu tin traseul aceleiasi structuri, mai modific pentru ca si pe mine ma pune in situatia de a fi mai prezent si poate mai viu. Sau poate mai putin viu pentru ca uneori spectacolul e mai efervescent, alteori nu. De aici probabil ce sesizati si dumneavoastra, ca "Sunt un orb" e altfel de fiecare data. De fapt, nici un spectacol nu e niciodata egal cu cel de ieri. Actorii mai mor si ei cu o zi, lumea se schimba, dinamica se schimba si atunci si spectacolul pare altul.

 

"Anulez alte spectacole, dar niciodata Sunt un orb"


AltIasi: E un spectacol plin de intelesuri, de durere, dar si de dragoste si speranta. Ati incercat sa puneti toata viata unui om in acest spectacol?

Horatiu Malaele: Da, cred ca am facut treaba asta. Asta a fost un cumul al tuturor curiozitatilor mele de un timp incoace. M-am gindit ca, daca tot am adunat in ranita asta atitea lucruri, ele merita facute publice si se pot aduna toate intr-un singur loc pe scena. Asa s-a nascut "Sunt un orb" care e un spectacol pe care il iubesc foarte mult, pe care l-am jucat de foarte multe ori si la care renunt cu greu, chiar si in perioadele extrem de aglomerate. Mi-a fost foarte greu recent, cind am fost pus in situatia de a renunta la citeva reprezentatii pentru ca se adunasera prea multe. A fost o perioada foarte aglomerata, ajunsesem la 14 spectacole si e foarte apasator pentru un actor sa duca atitea, mai ales pentru unul care danseaza pe roluri principale. Asa ca am ales sa anulez unele, dar in nici un caz "Sunt un orb".

 

AltIasi: Saptamina viitoare veti fi iar la Iasi cu "Sunt un orb", din nou, cu "Mascari...

Horatiu Malaele: Cu "Mascariciul", da, o adaptare dupa Cehov. Cu aceasta piesa am fost egal de bine primiti si in Sydney sau in Coreea, in India... E o piesa de care ma simt legat pentru ca ma simt legat de Cehov. Si o sa fie si "Dineu cu prosti" la Iasi. Asta-i agenda.


AltIasi: Pai sint afise prin tot orasul. Iar agenda e plina de multe drumuri la Iasi in ultima vreme. V-ati muta aici?
Horatiu Malaele: Si sa ma duc doar din cind in cind la Bucuresti? Da, ar fi o combinatie, e o propunere de luat in calcul. Poate as avea mai multe momente de liniste. Ne enerveaza Bucurestiul nostru de multe ori, dar eu il si iubesc. Acolo e familia mea, acolo sint prietenii...


AltIasi: Ce v-a impins spre regia de film?

Horatiu Malaele: In primul rind, sa clarificam: nu sint nici regizor de teatru si nici regizor de film cum, poate, nu sint nici actor. Dar legat de regia de film vreau sa spun ca am ajuns pina acolo pentru ca am avut un scenariu care m-a urmarit. Povestea din "Nunta muta" era in gindurile mele, o stiu de mult, e reala. Am prezentat-o mai multor regizori si mai multor specialisti si mai multor case de productie chiar. Si nimeni n-a vrut sa-i dea curs. Am simtit ca trebuie sa-l construiesc eu, l-am facut si cred ca e unul dintre cele mai frumoase filme care s-au realizat. Iar asta este parerea mea subiectiva si nimeni nu ma va descaleca de la ceea ce cred.

 


Dupa "Nunta", "Funeralii"

AltIasi: Nu sinteti regizor, spuneti, dar urmeaza un al doilea film in regia dumneavoastra.

Horatiu Malaele: Dupa ce a aparut "Nunta", destul de repede ne-am trezit pe masa cu alte proiecte, deja nu mai aveam ce face, sa vedem ce iese. Viitorul hotaraste.


AltIasi: Filmul se va numi "Funeralii fericite"?

Horatiu Malaele: Daca mai facem rost de citiva bani, da, vom scoate filmul care se va numi "Funeralii fericite", sper, spre sfirsitul anului. Dupa "Nunta", "Funeralii" si-am incheiat aventura (ride).


AltIasi: Vreti sa spuneti ca nu vor mai fi si alte filme?

Horatiu Malaele: S-ar putea sa mai fie, ne amuzam, ar trebui sa avem mai multa grija de umor. Nu de bascalie, de umorul adevarat vorbesc. Nu zic ca nu cu filmele, nu stiu, e greu de spus pentru ca vorbim de cinematografia romaneasca aici. Am mai discutat despre asta, chiar si cu un mare, mare regizor al lumii, Costa Gavras, care mi-a zis ca va prelua si el aceasta idee, aceea ca a face un film in Romania, ba inca si aiurea, e ca si cum ai vrea sa ai un copil cu o papusa gonflabila. Este inspaimintator, o Golgota la care putini rezista.


AltIasi: Dar vreun film cu baietii dumneavoastra care au ales amindoi sa fie ca tata si sa se faca regizori?
Horatiu Malaele: Au terminat regie de film, da, dar vom vedea daca vor face sau nu, tocmai am vorbit despre cinematografia romaneasca si vedeti... E bine ca ei sint hotariti sa faca film. Ma bucura ca au ales sa faca asta, nu neaparat ca au ales sa fie ca mine pentru ca, de fapt, nici nu sint regizor, cum am spus. Iar un film cu ei mi-as dori tare. Daca vor vrea sa scrie ei ceva, vor avea idei sau daca vor fi de acord cu vreo idee de-a mea... De fapt, daca vor avea indulgenta sa colaboreze cu mine, as face asta cu mare drag.

 

Articol scris de Simona Filip | Sam, 04/06/2011 - 18:26
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului simonafilip