- 3793
Duminica, 27 septembrie 2015, ora 19:00, va avea loc o noua premiera la Ateneul Tatarasi, in Sala Mare. Este vorba despre spectacolul Frumos este in #septembrie la @Venetia dupa Teodor Mazilu, in regia lui Adrian Tamas, care semneaza si scenografia montarii. A doua reprezentatie va fi sustinuta duminica, 4 octombrie 2015, ora 19:00.
Un spectacol de teatru care are la baza un text clasic, scris de un dramaturg roman binecunoscut pentru stilul sau ironic si presarat de picanterii ale comicului de limbaj, va incita mereu curiozitatea publicului:
„Asta e adevarul, sigur, a trai fara iubire e o mare suferinta, dar eu nu vreau sa scap de aceasta suferinta ingrozitoare. Aceasta suferinta ma tine in picioare... Vai de mine si de mine... Cate distractii nu scot eu din suferinta asta... Cate betii zdravene nu se fac pe tema iubirii neimplinite... cate calatorii... cate si mai cate... Pai, inchipuiti-va, doamna, ce trista ar fi viata noastra fara aceasta vesnica durere.” (fragment din piesa de teatru, Teodor Mazilu)
Ramane acum de vazut noua abordare regizorala si modul in care s-a gandit readucerea lui Mazilu in prezent.
Iata ce ne anunta regizorul spectacolului, Adrian Tamas, in comunicatul de presa, inainte ca premiera sa aiba loc, justificandu-si alegerea prin aducerea unor teme universale (cum ar fi dragostea, debutul si apusul acestui sentiment) in contextul consumerismului din prezent:
„Un tanar si o tanara se cunosc si se plac in Venetia italiana. Peste douazeci de ani ei sunt deja maturi, ei sunt deja un cuplu de succes, rodat, si isi rememoreaza uneori trecutul incarcat de reprosuri in apropierea lacului Venetia din Iasi. La fel ca orice sistem de obiecte fizice, un cuplu isi are entropia lui implicita. Idila tinerilor putin snobi, putin sfertodocti din Frumos este in septembrie la Venetia isi consuma ritualic sfarsitul plin de compromisuri in Inundatia, o avalansa a bunurilor materiale care anesteziaza orice farama de umanitate. Timpul erodeaza asemenea apei din pesteri: incet-incet un inceput de poveste de iubire se metamorfozeaza intr-un cosmar care ii hraneste cu intuneric pe cei doi protagonisti. Procesul de alienare dintre Olga si Emil se desfasoara totusi in salturi si hopuri de replici comice in care cei doi isi disputa intaietatea in orice, de la arta pana la compromisurile consumerismului. Pentru ca a fi capabil de compromisuri inseamna a iubi viata”.
Din distributie fac parte actori fideli Ateneului, alaturi de actori ai Teatrului Luceafarul et al.: Ana Hegyi, Beatrice Volbea, Catalin Cucu, Arun Cotic.
Coregrafia este semnata de: Beatrice Volbea.
Videoconceptul este asigurat de: Ioana Bodale si Andrei Cozlac.