eveniment
Data: 
8 Nov 2012 - 18:00
13 Dec 2012 - 18:00
Loc: 
Sala Studio a Universitatii de Arte "George Enescu"
stats
Adresa: 
str. Horia nr. 7-9

Lectia de iluzionism a lui Jighirgiu

Multitudinea de sensuri pe care le poti gasi intr-un text de Visniec, subiectele atinse, situatiile prezentate care par, de multe ori, rupte din cotidian, fac ca piesele sale sa fie jucate si traduse in multe parti ale lumii. Joi, 8 noiembrie, de la ora 18:00, in Sala Studio a Universitatii de Arte “George Enescu” are loc Lectia de iluzionism cu Laura Bilic si Octavian Jighirgiu. Un spectacol dupa Teatru descompus de Matei Visniec, in regia aceluiasi Octavian Jighirgiu, Lectia de iluzionism prezinta treisprezece module despre metafizicul fiintei umane. Urmatoarea reprezentatie este programata pentru joi, 13 decembrie, de la aceeasi ora.

Matei Visniec, probabil cel mai jucat dramaturg roman in viata, este autorul unor celebre piese dintre care amintim: “Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”, “Despre sexul femeii ca un camp de lupta in razboiul din Bosnia”, “Bine, mama, da’ astia povestesc in actu’ doi ce se-ntampla in actu’ intai”, “Angajare de clovn”, “Paparazzi”, “Cronica unui rasarit de soare avortat”, “Buzunarul cu paine”, “Istoria ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt”, “Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintal” sau “Cruntul progres spus de mama suna teribil de fals”. Marcat de Eugene Ionesco si de Samuel Beckett, a fost prins de formula teatrului absurdului, intr-o perioada in care in Romania absurdul era realitate.

“Una dintre cele mai frecvente teme abordate de Visniec in dramaturgia sa este descompunerea umanului dusa pana la alienarea fata de semeni sau chiar de sine, tema care isi atinge apogeul in piesa Teatrul descompus sau Omul-pubela. Spatiul in care-si creeaza figurinele este unul al infinitelor posibilitati, explorand toate resursele combinarii si deformarii. Realitatea este fisurata de cele mai bizare inchipuiri ale imaginatiei. Visniec este preocupat mai degraba de exprimarea semnificatiei interne si nu de simpla redare a formei exterioare a personajelor sale. […] Acestea sunt fiinte inconsistente, instrainate de ele insele, trecatori blocati intr-o lume haotica, destructiva, o lume a extinctiei universale. Estetica descompunerii se impleteste perfect cu estetica disparitiei in neant a personajelor. Bolnavi de dorinta de accedere la conditia de om superior, ele esueaza, ramanand vesnic prizonieri ai teluricului. Alienarea, claustrarea, autodevorarea, asteptarea angoasanta, sunt cauzele unei boli de care sufera toate personajele dramaturgiei lui Visniec: frica. Oamenii lui Visniec sunt doar niste simple vietuitoare care se hranesc cu frica. Degradarea spiritului uman vine tocmai din aceasta nevoie a lui de a trai din frica, mecanism care perverteste specia umana”. (sursa)

Dramaturgia lui Visniec l-a atras pe Octavian Jighirgiu inca din anii facultatii, sustinand si un doctorat in aceasta directie, cu tema “Matei Visniec sau problematica omului contemporan”. Ca student a jucat si s-a facut remarcat cu spectacolele: Spectatorul condamnat la moarte, Bine mama, dar astia povestesc in actu’ doi ce se intampla in actul intai, cu care a primit premiul UNITER in 1996, spectacolul Caii la fereastra, aducanduu-i Premiul II pentru interpretare. La Teatrul National “Vasile Alecsandri” a jucat in Negustorul de timp, iar spectacolelor Paparazzi, Si cu violoncelul ce facem?, si acum Lectia de iluzionism, le semneaza regia.

Pe langa rolurile jucate pe scena Teatrului National “Vasile Alecsandri” sau a Ateneului Tatarasi, la Baia Turceasca sau in diferite locatii unde teatrul bar este la el acasa, Laura Bilic este in continuare asistent univ.drd. la Universitatea de Arte “George Enescu”. Din aceasta toamna, pe postul local de televiziune telem realizeaza emisiunea CooLaura, printre invitatii de marca pe care i-a avut numarandu-se Emil Brumaru, ASR Principele Radu al Romaniei, Mihaela Arsenescu-Werner sau Oltita Cintec.

Intrarea la spectacol este libera.

Articol scris de Maria Elena Campean | Mie, 07/11/2012 - 21:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria