- 3004
Sambata am asistat la inca un concert cu casa inchisa semnat de cei de la Alternosfera. Desi Underground anunta in ziua evenimentului pe pagina lor de Facebook ca biletele se mai pot procura doar pana la ora 20.30, iar fanii au facut coada in fata usii incepand cu ora 20.00, s-a putut intra in sala inclusiv pana pe la ora 23.00, cand a inceput de altfel si concertul. Spectacolul a fost unul minunat, asta in ciuda caldurii sufocante din club, a asteptarii cu care deja ne-am obisnuit la concertele din Underground (menita sa stimuleze cresterea vanzarilor in cele 3 ore dinainte de show-ul propriu-zis) si a grosolaniei deja legendare a angajatilor localului.
La nici jumatate de an dupa ce i-am primit la fel de calduros in Iasi, moldovenii de la Alternosfera au revenit in aceeasi locatie, dar de data aceasta cu un nou album care face parte din tripticul conceptual « Epizodia ». Astfel, daca in noiembrie am sarbatorit alaturi de Alternosfera lansarea primei parti a proiectului, respectiv «Virgula », acum am luat contact cu cel de-al doilea material discografic inclus in aceasta lucrare tripartita, material care ii poarta si numele, respctiv «Epizodia ».
Desi au declarat ca au fost suprasolicitati in turneul de lansare a materialului « Virgula », ii regasim pe baieti in 2013 poate mai implicati si mai energici decat in 2012. Fara indoiala, pauza luata in 2007 a fost de bun augur, din moment ce Marcel Bostan (solistul trupei) declara ca au devenit o «familie muzicala» abia odata cu munca depusa pentru proiectul «Epizodia », iar aceasta apropiere s-a simtit din plin si in ultimul lor concert. Desi am auzit si pareri negative in ceea ce priveste sonorizarea, consider ca echipa de sunet, de care Alternosfera nu se desparte in concertele din tara, a facut o treaba execelenta si a ajutat formatia sa livreze spectatorilor un produs artistic perfect.
La nivel tematic si muzical, noul album se incadreaza in acelasi registru artistic ce caracterizeaza Alternosfera. Formatia a incercat prin acest material sa realizeze un soi de continuitate, sa adune in concert din ce in ce mai multi fani care apreciaza tocmai acest stil caracteristic formatiei ; regasim astfel aceleasi versuri ermetice, acelasi rock alternativ melodic si aceeasi stare generala grava pe care solistul o numea la un moment dat «minor ». Datorita acestui caracter unic in contextul muzical romanesc, formatia Alternosfera a reusit sa atraga un numar considerabil de fani ; daca in 2011 trupa si-a dublat spectatorii anului 2010, in 2012 ei declarau ca au atras din nou in concerte un numar dublu de fani fata de 2011, iar ascensiunea nu se opreste aici. Aceasta continuitate se observa si la nivelul playlist-ului. Chiar daca au lansat un nou album, marea majoritate a pieselor cantate sambata au apartinut albumelor anterioare («Ne uneste, ne desparte », «Ploile nu vin », « Wamintirile », « Flori de mai », « Vreau sa-mi dai », « Femeia nordica », « 511 »). Desigur, am putut asculta si piese de pe noul material (« Drumuri necunoscute », « Singuratate » si « Nepoata lui Gagarin »), insa surpriza serii a fost, fara indoiala, piesa « Inchisoarea alba », piesa a carei includere in playlist-ul concertului a luat prin surprindere fanii consolati cu ideea ca formatia nu canta niciodata aceasta melodie in concertele sustinute.
In continuare, pentru unii ramane un mister cum aceasta trupa de peste Prut reuseste sa aiba mereu sala plina la concerte. Dar in timpul show-urilor sustinute de Alternsofera poti sa vezi cu ochiul liber un fel de tesatura magica care ii cuprinde pe fani, care ii uneste la nivel emotional si le hraneste o nevoie launtrica de dor si jale pentru o alta lume, pentru o alta sfera, pentru ceva alternativ fata de cotidian, pentru Alternosfera.