- 2769
Medalionul Jules Dassin continua la Clubul Cinefililor cu cel mai cunoscut lungmetraj al regizorului american, Du Rififi chez les hommes (1955). Filmul a fost nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, iar lui Dassin i-a adus trofeul pentru Cel mai bun Regizor. Se vede miercuri, 10 aprilie, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera, iar filmul va fi subtitrat in limba romana.
Sinopsis: „Tony Stephanois, abia iesit din inchisoare si suparat pe propria iubita, decide sa-si uneasca fortele cu amicii lui, Jo si Mario, pentru realizarea unei spargeri ambitioase... Desi, initial, acesta refuzase oferta lui Mario, revine cu conditia maririi mizei. Motiv pentru care au nevoie si de un specialist italian.” (sursa: cinemagia)
Filmul este o adaptare dupa romanul omonim scris de Auguste le Breton si reprezinta prima productie facuta de Jules Dassin in exil, dupa ce fusese nevoit sa paraseasca America. Cu un buget extrem de mic, fara staruri in rolurile principale si cu o echipa tehnica platita mediocru, Rififi este considerat unul dintre cele mai bune filme noir din istoria cinematografiei.
Initial, Jean-Pierre Mellvile, unul dintre parintii Noului Val Francez si indiscutabil cel mai mai bun regizor de noir francez, trebuia sa realizeze acest film, dar probleme personale l-au determinat sa paraseasca proiectul. Dassin, dupa ce fusese sabotat de diplomatii americani in alte doua proiecte pe care ar fi trebuit sa le faca in Europa, preia friiele productiei, desi, in paranteza fie spus, ii displacea profund romanul lui le Breton.
Regizorul Jules Dassin provine dintr-o familie de rusi-evrei, refugiati in Statele Unite ale Americii la inceputul secolului trecut. E implicat in scandalul cinestilor de pe blacklist-ul ipoteticilor simpatizanti comunisti, dupa ce in anii ’30 devenise membru al Partidului Comunist American, organizatie pe care o paraseste dupa ce Stalin semneaza un pact cu Adolf Hitler. Asta nu-l va salva insa de o perioada de exil in Europa, loc unde va si muri, in 2008, la virsta de 96 de ani.
Totusi soarta l-a rasplatit pentru filmele facute pe Batrinul Continent cu o serie de nominalizari si premii la Festivalul de Film de la Cannes si chiar la Premiile Oscar, unde probabil n-ar fi ajuns niciodata daca ar fi continuat sa faca filme in America. In anii ’70, dupa ce vinatoarea de comunisti se terminase, va reveni in Lumea Noua, fortat fiind sa paraseasca Europa din pricina unor alte implicari politice...
Du Rififi chez les hommes dureaza 122 minute si n-a rulat in epoca in cinema-urile din Romania.