eveniment
Data: 
3 Apr 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Forta bruta - din 1947

La Clubul Cinefililor, luna aprilie ii este dedicata regizorului american Jules Dassin. Prima proiectie are loc miercuri, 3 aprilie, de la ora 18, cind se va putea vedea filmul Brute Force (1947), cu Burt Lancaster in rolul principal si cu Richard Brooks (cel care a regizat celebrul Cat on a Hot Tin Roof din 1958) pe post de scenarist. Evenimentul are loc la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, iar intrarea este libera.

Sinopsis: „Filmul incepe cu o intunecoasa si ploiasa dimineata la Inchisoarea Westgate. Mai multi prizonieri inghesuiti intr-o celula urmaresc pe fereastra cum Joe Collins (Burt Lancaster) isi indeplineste perioada de carcera solitara. Joe e nervos si se gindeste sa evadeze, iar paznicul reuseste cu greu sa pastreze disciplina. Seful sau, Capitanul Munsey (Hume Cronyn) este un sadic care ii manipuleaza pe prizonieri creind conflicte intre ei ca sa-i poata pedepsi.” (sursa: en.wikipedia.org)

Aparitia acestui film in 1947 e strins legata de evenimentele petrecute cu un an inainte la Inchisoarea din Alcatraz cind, in urma unei tentavie esuate de evadare, trei prizonieri si doi gardieni au fost omoriti. In epoca, Brute Force – asa cum e anuntat inca din titlu – a fost considerat unul dintre cele mai violente filme care au ajuns pe marele ecran, iar Oliver Stone l-a citat printre filmele care l-au influentat cind a facut Natural Born Killers (1994).

Cronicile de intimpinare din Variety sau New York Times au tratat pe larg problematica conditiilor inacceptabile de detentie la care prizonierii erau expusi, filmul deschizind seria discutiilor despre etica tratarii condamnatilor din perioada moderna. Peste ani insa, filmul va parea depasit in ochii „specialistilor” in noir, dar tematica va reiesi la fel de clar.

Regizorul Jules Dassin provine dintr-o familie de rusi-evrei, refugiati in Statele Unite ale Americii la inceputul secolului trecut. E implicat in scandalul cinestilor de pe blacklist-ul ipoteticilor simpatizanti comunisti, dupa ce in anii ’30 devenise membru al Partidului Comunist American, organizatie pe care o paraseste dupa ce Stalin semneaza un pact cu Adolf Hitler. Asta nu-l va salva insa de o perioada de exil in Europa, loc unde va si muri, in 2008, la virsta de 96 de ani.

Totusi soarta l-a rasplatit pentru filmele facute pe Batrinul Continent cu o serie de nominalizari si premii la Festivalul de Film de la Cannes si chiar la Premiile Oscar, unde probabil n-ar fi ajuns niciodata daca ar fi continuat sa faca filme in America. In anii ’70, dupa ce vinatoarea de comunisti se terminase, va reveni in Lumea Noua, fortat fiind sa paraseasca Europa din pricina unor alte implicari politice...

Brute Force, asadar, a fost lansat in cinemaurile din SUA in 30 iunie 1947, are 98 de minute si, din cite se stie, n-a rulat pe ecranele din Romania.

Resurse
Video: 

Brute Force [trailer]

Brute Force [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Vin, 29/03/2013 - 18:41
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif