- 2975
Ziua Rosiei Montane la Iasi se sarbatoreste miercuri, 6 februarie, cu activitati ce includ un mars de solidaritate si proiecta documentarului Rosia Montana - un loc la marginea prapastiei (Fabian Daub, 2012) la Teatru Fix, de la ora 19:30. Filmul a primit Premiul special acordat filmului romanesc la Astra Film 2012. Intrarea la proiectie este libera (dar cum sala este mica, nu strica sa va faceti rezervare sau sa veniti mai din timp). UPDATE: Filmul va mai rula si pe 6 februarie 2014, la Meru de la ora 17:30. Intrarea este libera.
Sinopsis: „Situatia din Rosia Montana se caracterizeaza printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporatii romanesti cu actionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporatia planuieste sa rada de pe fata pamantului o mare parte din comuna si imprejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianura foarte toxica pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economica din zona, insa unul cu potential fatal pentru mediul inconjurator si frumoasele peisaje din zona. Peste 2000 de oameni urmeaza sa-si piarda casele. Multi dintre ei au ales sa se mute in orasele mari, insa un grup mic de locuitori infrunta Compania si isi apara casele cu tot ce au. O lupta indelungata dusa de oameni intr-o comuna adanc divizata, unde falia dintre oponentii si suporterii proiectului minier desparte chiar si familii.” (sursa: astrafilm.ro)
Documentarul de 98 minute reprezinta debutul in lungmetraj al lui Fabian Daub si este produs de Bildfolge Filmproduktion, cu fonduri nemtesti (aceeasi situatie se intimpla si prin 2006 cind a mai fost facut un documentar cu acest subiect, New El Dorado, de Kocsis Tibor) si ofera perspectiva unui ins neimplicat in problema, cu un punct de vedere obiectiv. Regizorul e interesat doar de povestile oamenilor care locuiesc in aceasta localitate si de ce gindesc ei despre investitori si statul roman.
Razvan Sadean spune intr-o cronica de la Astra Film 2012 ca „filmul este in primul rand un mixaj de interviuri inteligente si pline de umor cu peisaje splendide din imprejurul Rosiei Montane si a actualelor/viitoarelor mine de aur”, precum „si un exemplu despre felul in care ar trebui sa se prezinte un film documentar intr-un festival international in anul 2012”. Mai mult, la Sibiu filmul a fost „proiectat in fata unei sali pline si aplaudat la final minute in sir”.
Organizatorii (asociatiile Mai bine, Alburnus Maior, Bucuresti si organizatia ReGeneration) ne mai anunta ca „filmul este subtitrat in romana si in engleza, iar intrarea este libera. La finalul productiei cinematografice, de la ora 21.00, va avea loc o sesiune de discutii ce va avea ca tema principala patrimoniul natural si cultural de la Rosia Montana.”