- 2320
ONG-ul specializat pe probleme de ecologie, Mai Bine, organizeaza joi, 24 ianuarie de la ora 19 la Teatru Fix, o proiectie de film documentar. Programul contine un scurtmetraj, The Magestic Plastic Bag (Jeremy Konner, 2010), si un lungmetraj – Bag it (Suzan Beraza, 2010). Ambele filme trateaza problema plasticului si a obiectelor care il contin, reciclabile sau nu, dar care sint atit de prezente in activitatile cotidiene incit au devenit aproape indispensabile. Intrarea este libera!
In comunicatul de presa, prezentarea serii de film suna astfel: „O scurta privire aruncata in jurul tau si vezi ca este prezent aproape peste tot. In ramele de ochelari, telefonul mobil, sacosa pe care o ai in mana, scaunele din autobuz, haina pe care o porti. Plasticul si alti compusi din petrol sau gaze naturale sunt folositi pentru o larga varietate de obiecte pe care le utilizam in activitatea cotidiana, fara a sti insa care sunt urmarile utilizarii unui produs ieftin, reciclabil sau nu. Cat de prezent este plasticul in vietile noastre si cata nevoie avem sau nu de el?”
The Magestic Plastic Bag (Jeremy Konner, 2010) dureaza 4 minute, e un mockumentary narat din off de catre cunoscutul actor Jeremy Irons, premiat cu Oscar pentru rolul din Reversal of Fortune (1990), care spune povestea riscanta si periculoasa a unei pungi de plastic in drumul ei catre destinatia finala: Marele Petic de Plastic al Pacificului, o zona despre care se spune ca ar fi de doua ori cit suprafata Texasului. Acest clip a fost folosit pentru a mobiliza opinia publica americana in a sustine un proiect de lege ce viza interzicerea pungilor din plastic.
Bag it (Suzan Beraza, 2010) este un documentar de 78 minute, narat la persoana I, care spune povestea unui tip din Colorado, USA. El isi propune sa nu mai foloseasca pungi de plastic pentru produsele de la aprozarul din colt. Pornind insa de aici, viata lui va suferi modificari la care nu s-a asteptat initial. Concluzia e clara: plasticul ne-a invadat complet. Ce putem face in legatura cu acest lucru? Aflati in documentar.
Activitatea face parte din proiectul DESEURILE – management mai bun prin implicare civica si participare publica, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, prin intermediul programului ATITUDINE SI IMPLICARE, destinat organizatiilor neguvernamentale de mediu din Romania.
*Filmele vor rula fara subtitrare, in varianta originala in limba engleza.