- 4122
Penultimul film din seria British Documentary se numeste Placeri Vinovate (Julie Moggan, 2010). E despre scriitorii cu contract care livreaza si cite 5 romane/an editurilor, dar si despre cititorii lor fanatici. Se vede marti, 4 decembrie, de la ora 18 la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera iar filmul va fi subtitrat in limba romana.
Sinopsis: „Filmul ne prezinta un scriitor de romane de dragoste care isi doreste, mai mult decat orice, sa fie absolut singur, un fotomodel care pozeaza pentru romanticele coperti ale acestor carti, dar care nu a avut o relatie de dragoste de mai multi ani, o cititoare hotarata sa transforme in realitate povestile din romane, o alta cititoare care isi modeleaza asteptarile dupa intamplarile citite.” (sursa)
Julie Moggan a debutat in 2005 cu documentarul As the Sun begins to set, filmul pe care il vom putea vedea marti fiind abia al doilea – si pina acum cel mai rec - lungmetraj pe care il regizeaza. A ajuns sa faca acest film dupa ce, la 30 de ani, s-a despartit de iubitul cu care era inca din liceu. Ideea i-a venit atunci cind a citit un articol de ziar despre editura Mills&Boons care vinde cite o carte (un roman de dragoste, de fapt) la fiecare 4 secunde, in intreaga lume.
Practic, aceasta companie a ajuns atit de cunoscuta incit, in vorbirea colocviala, locuitorii Marii Britanii denumesc romanele de dragoste folosind numele editurii. Mills&Boons se bucura de un real succes in Asia (India si Japonia, in special), unde exista cluburi si librarii special dedicate acestor carti. Cititorii din aceasta zona a globului se intilnesc anual in conferinte nationale si impartasesc impresii de lectura. In Japonia exista chiar adevarati „devoratori” de romane de dragoste care „consuma” si cite 30 titluri/luna!
Cu un buget de 250.000 de lire sterline, productia filmului a durat doi ani si jumatate, dar ulterior s-a bucurat de premii si nominalizari la diverse gale pentru productii TV (Grierson, SideWalk FF etc.). In presa britanica, documentarul a fost bine primit fiind apreciata retinerea de a cadea in sentimentalism. Filmul dureaza 86 de minute.