- 3139
Al patrulea film din seria British Documentary se numeste My brother the Islamist (Robb Leech, 2011). Film de debut, a cistigat mai multe premii in industria de TV si a fost difuzat pentru prima data la BBC Three in luna aprilie 2011. A fost nominalizat la Sheffield Doc Fest si ruleaza si la Iasi, marti, 27 noiembrie, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera iar filmul va fi subtitrat in limba romana.
Sinopsis: „Lumea asa cum o cunoastem sau credem ca o cunoastem se indreapta uneori in directii neasteptate; ca reactie la diverse probleme sociale, nu putini tineri britanici, albi, se convertesc la islam si se alatura unor grupuri extremiste care militeaza pentru transformarea Marii Britanii intr-un stat islamic, guvernat de Sharia – legea musulmana. Filmul incearca sa gaseasca raspunsuri si explicatii pentru acest fenomen ingrijorator, alaturand punctului de vedere al acestor protestatari pe cel al familiilor acestora, analizand faptele si situatiile din perspective diferite.” (sursa)
Robb Leech a fost, anul acesta, producatorul a sase episoade din serialul Junior Doctors: Your Life in Their Hands, dar pina acum n-a cistigat niciun premiu major pentru productiile sale. Desi majoritatea cronicilor la My brother the Islamist sint pozitive (in The Guardian sau The Independent), exista si publicatii care acuza o oarecare teza si agenda a productiilor BBC; aici, de exemplu, se reproseaza un prea mare atasament fata de un minoritar religios foarte agresiv la adresa libertatii umane (atitudine cumva cultivata de BBC, pentru a se feri de acuzatii din partea minoritatilor).
Cred totusi ca regizorul nu se putea detasa catre o imagine obiectiva fata de fratele sau. E insa discutabil, trecind peste relatia dintre realizator si subiect, ceea ce filmul transmite mai departe. E corect sa vinzi atasamentul tau personal fata de un individ care atenteaza la siguranta si libertatea de exprimare a cetatenilor din tara ta? Este corect sa fii de acord, desi te afli pe pozitii liberale, cu indivizi care nu respecta integritatea morala a anumitor categorii de oameni?
Desigur, aceste intrebari sint largi dar justificate. Traim intr-o epoca si intr-o Europa care respecta si valorizeaza minoritati, nise, insa ce se intimpla cind acestea intra in conflict cu anumite principii de non-combat si respect reciproc, pe care societatea (occidentala) le cultiva? O astfel de dezbatere merita purtata dupa filmul de marti.