- 2790
Vineri, 2 noiembrie, ne intalnim sa discutam despre problematica verdictelor critice in literatura. Se zice ca Breviarul sceptic al profesorului Valeriu Gherghel vine in Cafeneaua din Corpul R al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, pe la ora 18, cu ceva abordari calculate in ceea ce priveste demersurile hermeneutice, pe care le va discuta in cadrul unui eveniment ce anunta lansarea acestui volum. Si cum formula dialogului era cea mai potrivita pentru o astfel de seara, vor fi acolo si Liviu Antonesei, Doris Mironescu, Bogdan Cretu si Adrian Serban, in calitate de moderator.
Sub titlul sau complet Breviarul sceptic. Si alte eseuri despre simplitate, aceasta noutate editoriala din portofoliul colectiei “Plural. Eseu” de la Polirom este lansat in cadrul proiectului “Serile Timpul”. Nu e de mirare, astfel, ca directia volumului este aceea ce conduce spre miza simplitatii in interpretarea textelor beletristice, pe respectarea ideii potrivit careia textul are integritatea sa, pe care ar fi indicat ca exploratorii sai sa o respecte.
Plecand de la consideratii de natura teoretica si ajungand la exemplificari cat se poate de practice si uneori chiar si la manifestari imaginative, Breviarul sceptic demareaza, insa, si o cercetare a risipei si excesului interpretative, acoperind in felul acesta diverse zone culturale din istorie.
Sperand ca imi exersez in acest mod un principiu al simplitatii, il voi lasa pe autorul insusi sa va spuna mai multe despre cartea sa:“Toti am dori sa stim daca exista un criteriu de validitate in hermeneutica. Ne sperie pesemne relativismul cel mai acut. Exista, neindoios, interpretari bune si interpretari rele. Simtim asta de cele mai multe ori. Nu mai e nevoie sa argumentam. Dar putem vorbi de interpretari corecte, valide, asa cum vorbim de rationamente valide?
In Breviarul sceptic, eu ma comport ca un anti-intentionalist. Identificarea „intentiei” nu garanteaza in nici un caz validitatea unei interpretari. (...) In ceea ce ma priveste, nu sint deloc convins ca exista vreo relatie intre simplitate si corectitudine. (...) De-a lungul Breviarului, mentionez uneori problema validitatii, dar o tratez – cum altfel? – foarte sceptic. Iata o chestiune la care as dori sa mai reflectez.”