- 3942
Duminica, 10 aprilie de la ora 20 incepe KineDok powered by One World Romania, editia a 2-a, la Meru Iasi, cu filmul „Toto si surorile lui” (2014). Multi-premiatul documentar spune povestea lui Toto (10 ani) si a surorilor sale Ana (17) si Andreea (15). In timp ce mama lui e la inchisoare, Toto invata cu pasiune sa danseze, sa citeasca si sa scrie, in timp ce surorile lui incearca sa tina familia unita intr-o lume care a uitat de mult ce inseamna inocenta copilarie. UPDATE: Cea de-a doua editie KineDok Iasi a ajuns la sfarsit! Duminica, pe 4 decembrie, de la ora 20:30, KineDok va invita la Meru Iasi sa vizionati si sa discutati ultimul film din selectie „6 Grade” (2014, r. Bartosz Dombrowski). Documentarul va fi subtitrat in limba romana si va dura 81 de minute. Intrarea este libera!
4 DECEMBRIE: „6 Grade” (2014, r. Bartosz Dombrowski) TRAILER
Un road movie ce strabate locuri, stiluri de viata si personaje diverse, inspirat din teoria conform careia fiecare persoana din lume poate sa fie accesata prin sase legaturi personale. Reusim sa ne apropiem unii de altii in lumea de azi? Filmul este inspirat din teoria „Sase grade de separare” a lui Milgram si porneste de la premisa ca fiecare om poate fi accesat prin sase legaturi personale. Echipa din spatele filmului incearca sa exploreze lantul legaturilor dintre doi protagonisti alesi arbitrar: Martyna – o tanara cantareata de punk-rock din Varsovia, Polonia, si Marco Antonio – un fermier dintr-un mic sat din Mexic. Un road movie care strabate locuri, stiluri de viata si personaje diverse. Urmarim viata cotidiana a protagonistilor filmului si incercam sa descoperim ce se ascunde in spatele mastilor. Dorinta de dragoste, acceptare, succes in cariera, prietenie si o viata decenta: nu ne amintesc toate acestea de noi insine?
***
6 NOIEMBRIE: „Mame si fiice” (2015, r. Ivana Hucikova) si „O lume noua” (2015, r. Tereza Michalova) TRAILER
Mame si fiice este un documentar de surt-metraj despre o familie formata din 3 femei si o fata, care traiesc singure intr-un mic sat din nordul Slovaciei. La un moment dat, vietile lor au luat o intorsatura complicata, ajungand sa traiasca fara barbati, fiind vaduve sau divortate. Filmul portretizeaza viata de zi cu zi a acestor patru femei, toate mame si fiice; se cunosc foarte bine, se iubesc, dar, intr-un fel, poate ca se si urasc reciproc. Nu doar caracteristicile personale, ci si traseele lor in viata sunt asemanatoare, ceea ce ne face sa ne intrebam daca destinul poate fi si el mostenit de la parinti.
***
25 SEPTEMBRIE: „Drifter” (2014, r. Gabor Horcher) TRAILER
Synopsis: Filmul este un portret intim al unui adolescent rebel, impatimit de cursele de automobile, care incearca sa faca fata vietii lui pline de peripetii intr-un sat unguresc. Tanarul rebel, Ricsi, isi traieste viata la maximum. „Belea” este porecla care i se potriveste cel mai bine. Neobosit, vaneaza problema dupa problema. Condusul masinilor fara permis de conducere, furtul si fuga de politisti sunt doar o parte din cotidianul lui, spre disperarea parintilor sai. Ricsi nu suporta rutina si nici nu-i pasa de asteptarile tatalui sau inecat in datorii. La urma urmei, unde a fost acesta cand Ricsi avea cea mai mare nevoie de el? Drifter a fost filmat pe o perioada de cinci ani si este un portret al unui tanar unic care isi ia viata in propriile maini.
***
4 SEPTEMBRIE: „Bear Island” (2014, r. Inge Wegge, Edda Grjotheim) TRAILER
Synopsis: Trei frati isi urmeaza visul si ajung pe „Bear Island” pentru a se bucura de valurile pe care nimeni nu a mai facut surf vreodata. Dupa ce am facut documentarul si seria web „La nord de soare” in 2011, am fost mai mult decat pregatit pentru o noua aventura. De data aceasta e vorba despre mine si fratii mei, Markus si Hakon. Am dorit sa ajungem la valuri si la o natura neexplorate si locul care ne-a tentat si provocat a fost Bear Island, la sud de Svalbard. Aceasta expeditie a fost extrema, dar pentru noi a fost important sa ne concentram asupra vietii pe care poti sa o traiesti frumos in armonie cu natura. Am vrut sa urmarim un vis. Sa exploram insula si pe noi insine ca trei frati. Stiam ca vom gasi valuri acolo, iar acesta era un loc in care putini au ajuns, sau chiar nimeni. Surful ne-a fost motivatia principala, dar era si o ocazie sa ne trezim in fiecare dimineata si sa facem ce ne dorim. Iar intr-un loc ca acela vremea decide programul. Am petrecut trei luni pe insula. Faceam mult sport si eram plini de adrenalina, dar, mai important decat atat, am surprins gandurile si intalnirile cu noi insine si cu natura.
***
28 AUGUST: „Caminul meu” (2014, Jiří Stejskal) TRAILER
Synopsis: Caminul meu este o poveste despre o familie neobisnuita din Kiev care lupta impotriva injustitiei imobiliare. Natasa, capul familiei, incearca sa salveze ferma familiei, care este in prezent inconjurata de cartiere moderne. Mai mult, trebuie sa aiba grija de cei patru copii, de cei doi soti si de mica turma de capre neastamparate. Invita alti oameni sa locuiasca cu ei: li se alatura un preot, care hraneste animalele, un avocat care ii ajuta la procese, precum si alti chiriasi, care participa la muncile agricole. Familia o sustine, insa nu fiecare membru ii impartaseste telul. Cu totii vor sa-si atinga scopul, insa viata presupune compromisuri. Lupta impotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natasei, care trebuie sa ramana in continuare si mama celor patru copii ai sai. Intr-o zi casa lor este arsa. Merita sa ramana acolo si sa continue lupta?
Biografie: Jiri Stejskal a absolvit Universitatea Thomas Batea din Zlin (Cehia) in 2008, ca specialist audiovizual. Si-a continuat studiile in domeniul filmului baltic si media in Tallin (Estonia), unde a obtinut masterul in regie de film. S-a intors apoi in Zlin pentru a doua diploma de master, pe montaj si sunet.
Scurt-metrajele sale au fost apreciate la numeroase festivaluri de film. ,,Pit-Hole” a fost cel mai premiat film documentar ceh la nivel international in 2011. In 2014 a terminat documentarul de lung-metraj ,,My Home’’ (,,Caminul meu’’) care inca se afla in circuitul festivalurilor.
A montat documentare pentru Televiziunea Ceha (Islam po Cesku, Kultura.cz, Notes, Objektiv) si lung-metrajul ,,Smichov place, Brooklyn spi” al regizorului Dodo Gombár. A realizat video-uri si fotografii pentru proiectul faithfuliremain.com. Lucreaza la proiecte impreuna cu HBO si companii de productie de film cehe. A organizat expozitii de fotografie (Iceland nature, Estonia – Eestory, Kyrgyzstan people and nature) si a publicul articole despre calatorii (iDnes-Chernobyl, iDnes-Estonia, Reflex).
***
3 IULIE: „America” (2015, r. Jan Foukal) TRAILER
Synopsis: Bára, de origine ceho-canadiana, si muzicianul Honza isi propun sa exploreze zonele rurale din Cehia. In calatoria lor prin paduri dense, campii insorite si clar de luna cei doi hoinaresc prin comunitatea de vagabondaj cehoslovaca.
Bára este fiica unor imigranti cehi care traiesc in Canada. Ea s-a intors in Republica Ceha pentru a cunoaste tara de origine a parintilor ei. Honza este un cantaret si chitarist din Praga care viseaza sa ajunga la New York si sa calce pe urmele lui Bob Dylan. Filmul urmareste drumul lor spre libertate, plin de fantezie, si este plasat pe fondul cadrelor cu paduri, focuri de tabara si sub cerul liber. La o suta de ani de la infiintarea primelor tabere in padurile Bohemiei, Bára and Honza si-au propus sa faca o drumetie in aceste locuri, regizandu-si propria evadare intr-o America imaginara, o evadare inspirata din subcultura de vagabondaj cehoslovaca, o miscare care imita un Vest Salbatic idealizat. Calatoria lui Bára and Honza se transforma intr-o poveste universala despre prietenie, muzica si idealul libertatii. Urmand traditia “pretend America” din Cehoslovacia comunista, cei doi ajung intr-un loc in care se pot simti liberi, in care amerindienii prospera in continuare si bizonii cutreiera preeria.
***
8 MAI: „Atat de departe, atat de aproape” (2014, r. Jaro Vojtek) TRAILER
Sinopsis: Filmul vorbeste despre viata persoanelor care sufera de autism, confruntand stereotipurile despre aceasta afectiune, si incearca sa descopere noi perspective asupra acestei grave tulburari a psihicului uman.
Este un film neobisnuit despre atmosfera din familiile cu copii cu autism, care dezvaluie provocarea de zi cu zi a traiului alaturi de acestia. Totusi filmul nu este construit pe dialoguri si marturii, ci pe situatii specifice, aparute accidental, si in care se dezvaluie problemele iubirii familiale si romantice pentru persoanele cu autism. Documentarul a fost facut pe parcursul a sapte ani in cooperare cu Andreas Autism Centre, o organizatie non-profit care ofera sprijin de specialitate substantial persoanelor cu autism, precum si familiilor acestora. Filmul a fost nominalizat si premiat la festivalurile EFA Awards si Slovak National Award Sun in a Net
Biografie: Jaro Vojtek (1968, Žilina), a fost studentul lui Dušan Hanák la departamentul de regie de film documentar din cadrul Academiei de Artele Spectacolului din Bratislava (VŠMU). Lungmetrajul sau de debut, My zdes (2005) a fost prezentat la festivalul de film de la Karlovy Vary si la alte festivaluri, castigand numeroase premii, cum ar fi marele premiu la One World International Film Festival din Praga, in anul 2006. Al doilea sa film, Hranica (Border), a avut premiera la festivalul de film documentar Jihlava, unde a si castigat premiul pentru cel mai bun documentar est-european. A mai fost, de asemenea, prezentat si la Festivalul International de Film de la Rotterdam. Cigáni idú do volieb (Gypsies Go to the Elections, 2012) a avut proiectii in cadrul mai multor festivaluri internationale de film, cum ar fi cel de la Varsovia, Jakarta sau Minsk si a castigat premiul Silver Eye Special Jury Prize la Jihlava.
***
10 APRILIE: "Toto si surorile lui" (Alexander Nanau, 2014)
Nascut pe 18 mai 1979 in Romania, regizorul Alexander Nanau a studiat regie la Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin. Printre filmele pe care le-a regizat si le-a produs se numara documentarul „Peter Zadek pune in scena Peer Gynt” (2006), prezent la numeroase festivaluri internationale si distribuit in toate cinematografele din Germania. A semnat si documentarul „Lumea vazuta de Ion. B.” (2009), iar ultimul sau lungmetraj, „Toto si surorile lui” (2014) a castigat numeroase premii in festivaluri, precum Festivalul Premiers Plans D'Angers (Marele premiu al juriului), DOK Leipzig (Premiul juriului), Festivalul de film de la Zurich (Cel mai bun documentar international)
KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar demarat in 2015 de Asociatia One World Romania. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia impreuna cu parteneri din alte patru tari central si est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). in 2015 au fost organizate 219 proiectii in 25 de locatii din 18 orase din Romania. In 2016, s-au alaturat programului alte doua tari (Polonia si Norvegia). In cadrul celei de a doua editii, 15 filme din tarile participante vor fi proiectate in peste 25 de locatii din 22 de orase din Romania.
Partenerii programului cred ca in tarile noastre sunt oameni care au povesti si ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metoda potrivita de a le da glas. La noi, exista oameni care vor sa consume altceva decat mainstream si exista si documentare foarte bune – dar nu exista sali si nici ragazul pentru ca acesti oameni si aceste filme sa se intalneasca. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori insotite de regizori, protagonisti sau experti cu care sa poti discuta - la pub-ul, in fabrica, cafeneaua sau muzeul de langa tine.
MERU va invita la sa vizionati o serie de 12 filme dupa urmatorul program:
28.08.2016 20:00 Caminul meu
04.09.2016 20:00 Bear Island
25.09.2016 20:00 Drifter
02.10.2016 20:00 Imi place asta super mult, cel mai tare
06.11.2016 20:00 Mame si fiice si O lume noua
04.12.2016 20:00 6 grade
Despre filmele KineDok powered by One World Romania puteti citi AICI