- 3610
Joi, 28 mai, de la ora 18.00, la Librarium Palas (Str. Palas nr. 7A), din Iasi, va avea loc o discutie pornind de la cel mai nou volum semnat de Vasile Ernu, Sectantii, aparut in colectia „Ego-grafii”, disponibil in curind si in editie digitala. Invitati, alaturi de autor: George Bondor, Bogdan Cretu, Ovidiu Gherasim-Proca, Vasile Danut Jemna. Discutia va fi moderata de Adrian Botez. Volumul Sectantii este primul din Mica trilogie a marginalilor, in care vor mai aparea Banditii si Izgoi-Jidi.
In Bugeac exista o comunitate religioasa care reuseste sa supravietuiasca de patru generatii, cu toate ca a trebuit sa treaca prin tot atitea regimuri diferite: imperiul tarist, Romania Mare, URSS si Republica Moldova. Comunitatea a fost fondata la sfirsitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva intre Chilia, Ismail, Cetatea Alba si Odessa. Sub influenta rusilor rascolnici si molocani, a colonistilor germani protestanti si a evreilor mesianici, tinarul transilvanean simte o chemare ce il indeparteaza de religia ortodoxa si il arunca intr-o aventura incredibila. Este vorba despre o secta cu idealuri inalte si un stil de viata de o puritate nemaiintilnita.
Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnica si, mai ales, „lumea aceasta” laica au fost mereu adversari de temut, dar si o provocare pentru comunitate, care face eforturi sa le salveze si sa le aduca pe calea cea buna. Cum a rezistat micul grup in fata fortelor cumplite ce il amenintau? Cum a facut fata marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinanta a acestei comunitati – o poveste care continua si azi.
„Da, sint sectant, pentru ca asa ne-a botezat Cezarul, asa ne strigau dregatorii si carturarii «lumii acesteia», asa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sint «oaia neagra» a unei secte radicale si marginale. Sint la a patra generatie de sectanti care de-a lungul a peste o suta de ani au trait in Bugeacul Basarabiei, in patru tari diferite, chiar daca nu ne-am mutat prea mult. Am trait sub atitea regimuri si dregatorii intr-un veac, incit le-am uitat numele. Ei insa nu ne-au uitat si ne-au numit mereu cu ura si dispret: sectanti”, spune scriitorul Vasile Ernu.
Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filozofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al unui master de filozofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta + societate. A activat in cadrul fundatiilor Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a avut rubrici de opinie in Romania libera, HotNews, Timpul si Adevarul, precum si rubrici permanente in revistele Noua literatura, Suplimentul de cultura si Observator cultural. A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus in rusa, bulgara, spaniola, italiana, maghiara si poloneza. Cartea a fost nominalizata la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru roman si memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul si a fost distinsa cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizata la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural si distinsa cu Premiul Tiuk!; tradusa in Italia si in curs de publicare in Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, 2010, Polirom); Intelighentia rusa azi (2012, Cartier); Sint un om de stinga (2013, Cartier). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (impreuna cu Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu, 2008, Cartier); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la razboi civil (impreuna cu Florin Poenaru, 2014, Tact). Este unul dintre fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.
Mai multe detalii pe www.ernu.ro si www.nascutinurss.ro.