eveniment
Data: 
18 Nov 2011 - 16:00
Loc: 
Libraria "Orest Tafrali" (Univ. A.I. Cuza / Corpul A)
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11

CriticAtac la Iasi

De data aceasta va aducem in atentie un eveniment mai putin obisnuit: vineri, 18 noiembrie, de la ora 16.00, la Libraria „Orest Tafrali” are loc lansarea volumului CriticAtac – Antologie I (2010-2011).  Invitati sunt, pe langa (deja obisnuitul) Liviu Antonesei, Vasile Ernu, Ovidiu Gherasim-Proca, Victoria Stoiciu si Ciprian Siulea.

CriticAtac – Antologie I (2010-2011) – volumul publicat in Colectia Varia a Editurii Cartier (2011, 376 pagini) din Republica Moldova este o antologie a celor mai semnificative texte aparute pe platforma CriticAtac in decursul unui an de existenta. Volumul cuprinde textele celor mai importanti colaboratori interni si externi ai CriticAtac, precum si temele centrale dezbatute in aceasta perioada. Patru dintre acestia vor fi prezenti la lansarea din Libraria Tafrali.

L-am intrebat pe Costi Rogozanu, scriitor, publicist, fondator al platformei si unul dintre coordonatorii antologiei, ce a determinat aparitia CriticAtac, de ce un volum de antologie dupa doar un an de la lansare si care au fost criterile de selectie a textelor: “Am lansat CriticAtac pentru ca nu se mai auzea deloc critica intelectuala, culturala, cum vreti voi sa-i spuneti, la realitati imediate. Ne saturasem de floricele estetice, de statutul asumat al oamenilor de litere, filozofi, scriitori etc. ca simple bibelouri pe care sa le afisezi din cind in cind la dineuri si lansari. Tara asta are nevoie de reactie din toate domeniile, puterea financiara este covirsitoare, practic inchide orice dezbatere e incomoda. [...]. Am avut citeva sute de texte publicate intr-un singur an asa ca am decis sa scoatem cartea astea de best of. Nu ca sa ne vedem noi numele pe coperta, ci ca sa atacam zone ceva mai conservatoare, dincolo de "online" - trebuie sa ajungem in librarii, biblioteci, bibliografii. Devenim, ca sa glumesc putin, din ce in ce mai inevitabili. Intr-un an de CriticAtac, am lansat dezbateri, mediul intelectual a inviat, macar din ura pentru "aia de stinga", si tot a zvicnit. Analisti, ziaristi, politicieni au inceput sa ne preia argumentele. E un mare succes pentru o platforma independenta.[...] Cum am ales textele? Am ales dintr-un nucleu de citeva zeci de autori care scriu constant cele mai reprezentative texte.”

Alin Fumurescu, cunoscut intelectual de dreapta, declara – pe o alta platforma, Contributors.ro - despre Critic Atac: “Am salutat aparitia platformei CriticAtac, ba chiar – de multe ori – am gustat din plin textele gazduite acolo. Nu pentru ca as fi fost de acord – de cele mai multe ori n-am fost – ci pentru simplul motiv ca e odihnitor sa mai citesti oameni inteligenti, carora le pasa sincer, oameni care gandesc dincolo de dulapioare cu sertarase (secretaiares,sa le zicem).Andrei Plesu, desi are obiectiuni vizavi de numele ales <Si „critic“ si „atac“! Cita vigoare! Ce proba de virilitate!> sau <ideea de “atac” mi se pare infantila>, considera oportuna aparitia unui pol al stangii: “Ma bucur ca a aparut o tribuna unde se aduna oameni care sunt de aceeasi obedienta si isi spun punctul lor de vedere [...] polul stangii.”

CriticAtac este un grup de critica sociala, intelectuala si politica. Orientarea ideologica generala a grupului este de stinga, dar nu sintem o secta ideologica si nu ne petrecem timpul felicitindu-ne unul pe celalalt cit de bine si pe linie gindim. Exista o anumita diversitate intre noi, printre altele si pentru ca unul din principalele lucruri care ne-a unit este incercarea de a inventa ceva nou intr-un spatiu public prea obosit, autist, rutinat si autoritar.[...] Promovam un discurs critic transant, fara accente pamfletare dar de asemenea fara complexe si pudibonderii. Sint suficient de multi cei care spun atrocitati intr-un limbaj cit se poate de indirect, politicos si elegant. CriticAtac, deci, inseamna: dorinta de discurs critic relaxat, dorinta de a iesi din diverse transe tematice, culturale sau politice, dorinta de a depasi fricile care paralizeaza spatiul nostru public: frica de a risca, frica de propriul trecut, frica de a avea alta opinie decit cele acceptate.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997).

Ovidiu Gherasim-Proca este absolvent al Facultatii de Filosofie (2001), in prezent lector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Impreuna cu Gheorghe Teodorescu este autor al unui volum dedicat sociologiei electorale.

Victoria Stoiciu a absolvit Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA. Intre 2001-2006 a lucrat la Societatea Academica din Romania, iar din 2006 pana in prezent este director de programe la Fundatia Friedrich Ebert Romania. A publicat articole de specialitate in revista Dilema Veche, Romania Libera, Ziua.

Ciprian Sulea a fost profesor de stiinte socio-umane in perioada 1995-1999, ziarist intre 2004 si 2008, in prezent traducator. Autor al volumului Retori, simulacre, imposturi (Compania, 2003).

 

* AltIasi.ro este un proiect cultural, apolitic. Prezentarea unor publicatii care promoveaza (inclusiv) diverse ideologii/ doctrine politice vine doar din dorinta de a informa cititorii cu privire la alternativele culturale din Iasi, fara a reflecta punctul de vedere al echipei AltIasi sau a o implica in vreun fel.

Articol scris de George Plesu | Joi, 17/11/2011 - 04:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george