eveniment
Data: 
13 Dec 2012 - 18:30
15 Dec 2012 - 18:30
11 Dec 2012 - 18:30
12 Dec 2012 - 18:30
27 Jan 2013 - 18:30
19 Feb 2013 - 18:30
23 Mar 2013 - 18:30
15 Nov 2013 - 18:30
9 Feb 2014 - 18:30
15 Feb 2015 - 18:30
Loc: 
Teatrul National Iasi
Bilet: 
40.00
stats

Vin Troienele la Iasi

Desi pare o atentionare a statiei meteorologice, faptul ca Troienele ne invadeaza orasul nu trebuie sa ne sperie. Dupa succesul avut cu opera Indiile galante, Opera Nationala Romana din Iasi colaboreaza din nou cu regizorul Andrei Serban, de aceasta pentru o reeditare a spectacolului Troienele, dupa Euripide, o tragedie antica despre femeile din Troia. Premierele vor avea loc joi, 13 decembrie si sambata, 15 decembrie, incepand cu ora 18:30, in Sala Mare a Teatrului National. Biletele s-au pus in vanzare doar la stal, la pretul unic de 40 de lei. Datorita numeroaselor solicitari din partea publicului, s-a permis intrarea publicului si la avanpremierele de marti, 11 decembrie si miercuri, 12 decembrie, la pret redus, respectiv 20 de lei biletul. Spectacolul se va juca din nou duminica, 27 ianuarie, marti, 19 februarie, 23 martie, de la aceeasi ora. Update: in stagiunea 2013-2014, spectacolul se joaca vineri, 15 noiembrie 2013, duminica, 9 februarie 2014 si duminica, 15 februarie 2015, de la aceeasi ora.

Alaturi de Eschil si Sofocle, Euripide face parte din triada poetilor dramatici greci ce au pus bazele tragediei clasice. El a fost un inovator al teatrului antic grec, fiind primul autor preocupat de prezentarea psihologiei feminine in diferite nuante si ipostaze. Pornind de la legende cu caracter mitologic, Euripide a creat conflicte si caractere laice, mutand accentul asupra omului si problemelor sale sufletesti. Personajele sale nu mai sunt victime oarbe ale fatalitatii precum in lucrarile predecesorilor, ci purtatori de pasiuni, adesea violente.

O astfel de legenda se regaseste si in Troienele. Creata in timpul razboiului peloponesiac, aceasta tragedie antica face parte dintr-o trilogie cu referiri la razboiul troian. Piesa urmareste destinele femeilor din Troia dupa ce orasul lor a fost asediat, barbatii au fost ucisi, iar familiile ramase supuse sclaviei. Regizorul Andrei Serban a montat pentru prima data spectacolul Troienele in urma cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La MaMa din New York. "La scolile de teatru din America, studentii invata despre acest spectacol ca fiind unul dintre cele mai reprezentative ale avangardei secolului al XX-lea, un spectacol care a facut istorie, care a produs soc si surpriza in intreaga lume”, a sustinut maestrul la conferinta de presa dinaintea premierei. 

In vara anului 1990, piesa a fost realizata si in tara, la Teatrul National din Bucuresti, al carui director era la acea vreme chiar Andrei Serban, iar din distributie facea parte si actualul manager al Operei iesene, Beatrice Rancea. Asa a aparut, de fapt, si ideea remontarii acestui spectacol care reprezinta un moment de referinta in teatrul universal si care merita sa fie vizionat si de generatiile tinere. Desi textul este in greaca veche si costumele sunt clasice, publicul iesean va descoperi o opera moderna care trezeste sentimente actuale, o reprezentatie cutremuratoare lucrata pentru prima data cu solisti de opera. "Pana acum, am facut acest spectacol numai cu actori de teatru, cu toate ca e o opera cantata in intregime, – nu e niciun cuvant vorbit ca la teatru - , muzica fiind compusa de americana Liz Swados, care va fi prezenta in sala la premiera", a mai explicat regizorul. Spectacolul de la Opera ieseana se va juca pentru prima data cu o orchestratie mai ampla si cu partituri, responsabil de indrumarea muzicala fiind Lucian Maxim.

Iar acesta nu va fi singurul lucru inedit pregatit de realizatorii acestui eveniment. Scriam si la Indiile galante despre capacitatea impresionanta a lui Andrei Serban de a adapta un spectacol in functie de spatiul pe care il are la dispozitie si aceasta insusire a sa va iesi in evidenta si in cazul Troienelor. Opera a fost gandita in doua parti. Daca cea de-a doua este una clasica, in care spectatorii vor sta in sala, in prima acestia vor fi pusi intr-o situatie cu totul neasteptata in momentul in care vor fi condusi pe scena pentru a fi in centrul actiunii.

Chiar daca fata de Indiile galante, un spectacol festiv care celebra bucuria si sentimentele pozitive, in Troienele violenta si accentele grave vor fi in prim-plan, impactul acestui al doilea spectacol pe care Andrei Serban il monteaza la Iasi va fi, cu siguranta, unul major asupra celor prezenti in Sala Mare a Teatrului National.

Opera, care este interzisa persoanelor sub 18 ani, ii va avea ca solisti pe Simona Titieanu, Laura Scripcaru, Maria Macsim Nicoara, Lacramioara Hrubaru-Roata, Cristina Grigoras, Andreea Chinez, Marinela Nicola, Ana Maria Donose Marcovici, Cristina Talmaciu, Elena Zmuncila, Jean-Kristof Bouton, Andrei Grigore Sava, Octavian Dumitru, Tudor Florenta, Eduard Sveatchevici, Lucian DolhascuAndrei Fermesanu, Andrei Apreotesei, Alexandru Savin, Marcu Serbanuta, George Marcu, Gheorghe Stefanel, Victor Zaharia si Ovidiu Ciobotariu, alaturi de corul, baletul si orchestra Operei.

Articol scris de Dragos Bargaoanu | Sam, 08/12/2012 - 14:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului dragosteam