- 5443
Desi este doar a doua editie a evenimentului, Festivalul International de Literatura si Traducere a devenit deja o manifestare extrem de importanta pentru orasul Iasi, dar si foarte asteptata de catre public. Asa cum s-a intamplat si anul trecut, la editia de debut, planul muzical este si de aceasta data o componenta importanta in cadrul festivalului, in zilele de 2, 3 si 4 octombrie fiind programate 5 concerte ale unor artisti care, chiar daca au mai putut fi ascultati la Iasi, vor veni acum in formule inedite sau concepte diferite fata de cele cu care ne-au obisnuit. In Sala Mare a Teatrului National sau la Casa FILIT din fata Palatului Culturii se va asculta muzica simfonica, jazz, rock si folk, intrarea la concerte fiind libera.
Joi, 2 octombrie
Maria Raducanu si Maxim Belciug vor fi primii care vor aduce muzica la FILIT, joi, pe 2 octombrie, de la ora 22, pe scena Nationalului. Colaborarea dintre solista Maria Raducanu si chitaristul Maxim Belciug isi are radacinile inainte de anul 2005, an in care au lansat doua albume impreuna - unul de cantece rusesti, Troika, iar celalalt fiind o colectie de cantece spaniole, La Tarara. Canta rar impreuna (drept dovada, nu au ajuns niciodata cu un concert la Iasi), dar atunci cand o fac publicul are parte de unul dintre acele rare momente cand muzica lasa in urma teoriile, istoria si stilistica pentru a ramane pura, simpla, directa si sfasietoare. Cunoscuta mai ales pentru modul personal in care "combina bocetele romanesti cu fado-ul portughez, cu blues-ul si cu improvizatia", Maria Raducanu abordeaza alaturi de Maxim Belciug o muzica intre clasic si traditional, la nucleul initial de cantece rusesti si spaniole inregistrate cu 10 ani in urma pe cele doua discuri Troika si Tarara, adaugandu-se de-a lungul timpului si piese din barocul italian, vodeviluri frantuzesti, muzica elisabetana si, bineinteles, vechi romante romanesti. La Iasi, cei doi vin cu “When to her lute Maria sings”, un concept despre care vom afla joi seara daca are sau nu o legatura cu poemul lui Thomas Campion, intitulat When to Her Lute Corinna Sings.
Vineri, 3 octombrie
Vineri, pe 3 octombrie, tot de la ora 22, pe aceeasi scena a Teatrului National, muzica simfonica va acapara sala cu un concert al violonistei Malina Ciobanu, alaturi de orchestra Filarmonicii din Iasi, ce va fi condusa de dirijorul Mihnea Ignat. Malina Ciobanu are 15 ani si este eleva a Colegiului National de Arta "Octav Bancila" din Iasi. A inceput studiul viorii la clasa profesorului Calistrat Catargiu, care a sesizat imediat capacitatile sale violonistice: invata repede, avea o memorie buna, era foarte ambitioasa si ii placeau piesele de virtuozitate. Inca din acea perioada l-a indragit pe Paganini si visa sa ajunga o legenda ca si el. La doar 10 ani, canta deja Capriciile lui Paganini, iar la varsta de 14 ani, interpreta ca solista cu orchestra din Bacau Concertul nr. 1 de Paganini. In cadrul FILIT, va interpreta Selecțiuni din Suitele Carmen de Georges Bizet, Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra in sol major, KV 216, al lui W.A. Mozart si Simfonia a IX-a in mi minor, op. 95, Din lumea noua de Antonin Dvorak.
In aceeasi seara, de la ora 23.55, la Casa FILIT din fata Palatului Culturii, Cosmin Vaman, Alexandra Andrei si Andreea Andrei vor canta pentru prima oara la Iasi alaturi de o formatie si, ca sa fim mai precisi, alaturi de trupa SPAM. Membrii grupului sunt bucurestenii Alexandru Cismaru (chitara), Ciprian Diaconu (tobe) si Tudor Olaru (chitara bass). Cosmin, Alexandra si Andreea au cantat cu SPAM in cadrul festivalului FOLK YOU din acest an, dar si la inregistrarile pentru primul lor album, Drumul, care va fi lansat in aceasta toamna. Va fi o formula noua, o alta orchestratie a pieselor si o avanpremiera pentru albumul de debut.
Sambata, 4 octombrie
Ziua de sambata vine la randul ei cu doua concerte. Primul va avea loc in Sala Mare a Teatrului National, de la ora 22, avandu-i ca protagonisti pe Alexadrina Hristov si band-ul ei. Cu Alexandrina, publicul iesean s-a intalnit de mai multe ori, insa noua formula cu trupa este relativ noua. Urmeaza sa ne obisnuim cu ritmurile de soul, jazz, funk, electropop si rock, pe care Alexandrina le imbina atat de original si placut alaturi de Fisa (chitara), Ursu (bass) si Vova (tobe).
Cel de-al doilea concert al zilei se va desfasura in cadrul Noptii Albe a Poeziei din Casa FILIT si va fi sustinut de formatia KUMM, de la ora 22.30. Trupa clujeana KUMM reuseste de peste 15 ani sa se afle printre grupurile reprezentative ale rock-ului alternativ romanesc. Formatia are 5 albume si numeroase premii, neincetand sa surprinda prin abordarile mereu noi si surprinzatoare. Kumm este formata in prezent din Eugen Nutescu aka Oigan (chitara, voce), Kovacs Andras (clape), Mihai Iordache (saxofon), Utu Pascu (bass) si John Ciurea (tobe).
PS: Intrarea la concertele de la Teatrul National se face pe baza de rezervare pe site-ul evenimentului. Desi pentru moment nu mai exista locuri disponibile, este posibil sa se mai renunte la rezervari pe parcurs sau sa puteti intra daca sala nu se umple la ora inceperii concertului.