eveniment
Data: 
29 Mar 2013 - 18:50 - 4 Apr 2013 - 18:50
1 May 2014 - 20:00
31 Jul 2015 - 16:30 - 6 Aug 2015 - 16:30
14 Mar 2016 - 16:30 - 17 Mar 2016 - 16:30
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneaunu, nr. 12

Pozitia Copilului, in premiera

Desi imi facusem griji, cei de la Cinema City vor aduce la Iasi inca de pe 8 martie filmul Pozitia Copilului (C.P. Netzer, 2013). Fara-ndoiala ca e evenimentul weekendului, iar iesenii sint asteptati sa vada Ursul de Aur al anului 2013, incepind de vineri (8 martie) si pina joia viitoare (14 martie, cand are loc si o proiectie speciala in prezenta echipei) in fiecare seara de la ora 19.10. Pretul unui bilet e intre 17 si 19 lei (in functie de reducere) in zilele de vineri pina duminica, si intre 14 si 17, de luni pina joi. UPDATE: Premiat cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun Film romanesc din 2013, lungmetrajul va mai rula intre 14 - 17 martie la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei).

Sinopsis: „Pozitia copilului vorbeste cu emotie, dar si cu umor, despre relatia dintre o mama dominatoare si fiul ei adult. Pozitia copilului este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii copiilor. In acelasi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan, vorbind despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.” (sursa: cinemagia)

Al treilea lungmetraj din cariera regizorului petrosenean Calin Peter Netzer, dupa Maria (2003) si Medalia de Onoare (2010), Pozitia Copilului a fost selectat in competitiile oficiale a doua festivaluri importante din aceasta iarna: Sundance si Berlin. Producatorii au ales in final varianta a doua, datorita prestigiului european mai mare, desi o prezenta la Sundance le-ar fi adus niste sanse mai mari pentru un Oscar. Oricum, au fost inspirati, iar pe 16 februarie au fost breaking news in toata media din lume!

Inainte de ceremonie, criticii romani prezenti la Berlin erau rezervati in previziunile pentru Ursul de Aur si o creditau mai degraba pe Luminita Gheorghiu la un premiu pentru interpretare feminina. Actrita n-a mai primit aceasta distinctie pentru ca regulamentul festivalului german stipuleaza clar ca filmul care ia Ursul de Aur nu mai poate primi niciun alt premiu. Asta insa nu-i afecteaza prestatia celei care a jucat in filme de Haneke, Gulea, Puiu sau Porumboiu.

Celalat rol principal, cel masculin, a fost interpretat de Bogdan Dumitrache, o alta prezenta constanta in filmele romanesti din ultimii ani precum: Portretul luptatorului la tinerete (C. Popescu Jr, 2010) sau Din dragoste cu cele mai bune intentii (A. Sitaru, 2011), cu acest ultim film reusind sa cucereasca un Leopard de Argint pentru Cel mai bun Actor la Festivalul de Film de la Locarno in 2011. Desi e probabil mai cunoscut pentru rolul din serialul In Deriva difuzat pe HBO, putini isi mai aduc aminte ca a debutat cu un rol principal in scurtmetrajul premiat cu Palme d’Or in 2004, Trafic (Catalin Mitulescu).

Ada Solomon, producatoare acestui film si producator la Hi Film Productions si Parada Film, este cea care a stat in spatele debuturilor si filmelor ulterioare a regizorilor Radu Jude, Constantin Popescu Jr., Alexandru Solomon (sotul ei), Paul Negoescu sau Adrian Sitaru. Momentan se pregateste sa finalizeze doua scurtmetraje, unul de Daniel Sandu (Vocea a doua) si altul de Radu Jude (O umbra de nor), acesta din urma fiind bazat pe un scenariu al scriitorului iesean Florin Lazarescu.

Pozitia Copilului are 116 minute, este produs de Parada Film (Romania) si Beta Cinema (Germania) si se anunta drept hitul anului 2013! Nu trebuie ratat!

Resurse
Video: 

Pozitia Copilului [trailer]

Pozitia Copilului [trailer]

C.P. Netzer la Hotnews [1/2]

C.P. Netzer la Hotnews [1/2]

C.P. Netzer la Hotnews [2/2]

C.P. Netzer la Hotnews [2/2]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 06/03/2013 - 17:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif