eveniment
Data: 
11 May 2014 - 21:00
Loc: 
Gradina publica Palas
stats

Nunta in Basarabia

Asociatia Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) organizeaza si in acest an campania „Adevarata Basarabie”, proiect realizat in colaborare cu Consulatul General al Republicii Moldova la Iasi, sustinut de Consiliul Judetean Iasi. Campania aflata la a V-a editie, se va desfasura in perioada 1 – 30 mai 2014 si va aduce in fata publicului, pe langa alte evenimente, o proiectie de film programata duminica, 11 mai incepand cu ora 21:00, in gradina publica Palas.

Filmul Nunta in Basarabia este o comedie romantica, coproductie cinematografica moldo-romano-luxemburgheza, in regia lui Nap Toader. Filmul prezinta conflictele reiesite in urma interactiunii intre nuntasii din Romania si cei din Republica Moldova la o nunta ce are loc in Chisinau.

Un tanar dirijor din Bucuresti (Vlad Logigan) si o pianista din Chisinau (Victoria Bobu) s-au casatorit recent in Romania. Cei doi sunt nevoiti sa mai faca o nunta, de data asta in Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei sa adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nunta devine prilej de competitie intre rudele tinerilor insuratei, iar situatia e tensionata in plus de diferentele de obiceiuri si traditii in astfel de ocazii. Desi in spatele discutiilor despre ritualuri se ascund animozitati care le sunt straine, cu radacini de ordin istoric si politic, mirele si mireasa sunt prinsi in mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamana cu un meci romano-moldovenesc si scoate in evidenta deosebirile de educatie, cultura si convingeri politice dintre ei.

Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival si a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor doua tari.

Participarea la proiectie este libera. 

 

*Guest writer pentru acest articol este Victoria Coseru, absolventa a masteratului Banci si Piete Financiare, UAIC.

Articol scris de Guest writer | Lun, 05/05/2014 - 00:48
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter