eveniment
Data: 
26 Jan 2015 - 18:00
27 Jan 2015 - 18:00
28 Jan 2015 - 18:00
29 Jan 2015 - 18:00
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneaunu, nr. 12

Mommy

Mommy / Mami (2014), in regia lui Xavier Dolan, detinatorul Premiului Juriului la Cannes 2014 si alegerea Canadei pentru sectiunea "Cel mai bun film strain", la Oscar 2015, are premiera in Romania si la Iasi pe 23 ianuarie 2015. Cinema Republica gazduieste din nou un film nu-neaparat-european dar oricum-mai-european-decit-blockbusterele-de-la-Hollywood. Se vede pina joia viitoare, 29 ianuarie, in fiecare seara de la ora 18. Pretul unui bilet este 6 lei.

Mommy spune povestea emotionanta a unei mame si a fiului ei, un adolescent hiperactiv in varsta de 15 ani care sufera, printre altele, de sindromul ADHD. "Intr-o Canada fictiva din anul 2015, in care guvernul a modificat legea serviciilor de sanatate", o femeie de 46 de ani, vaduva si cvasisomera, are de ales: va locui impreuna cu baiatul ei care are serioase probleme de adaptare, asumandu-si efectele crizelor sale, sau il va interna intr-un sanatoriu special, sub efectul unei legi nou introduse. Un ajutor nesperat se iveste din partea unei vecine mutate de curand in cartier. Intre cei trei se naste o relatie speciala, greu de descris.

Personajele principale sunt interpretate de trei actori care au colaborat si in trecut cu tanarul regizor canadian Xavier Dolan. In rolul mamei joaca actrita Anne Dorval (J'ai tué ma mère, Laurence Anyways, Les amours imaginaires). Adolescentul cu probleme este interpretat de actorul Antoine Olivier Pilon (College Boy: Indochine, Laurence Anyways). Iar misterioasa vecina este Suzanne Clément (Laurence Anyways, J'ai tué ma mère). In film o veti putea recunoaste pe celebrul star canadian, actor, comic, regizor, om de radio si tv Patrick Huard, pe care l-ati vazut recent si la noi in comedia Starbuck.
 
Record canadian la box office

In weekend-ul premierei din Canada, pelicula a depasit recordul canadian la box office: aproape 500.000 $. Dupa numai cinci saptamani a acumulat incasari in valoare de 2,4 milioane $, o suma enorma tinand cont ca premiera a avut loc numai in Quebec si Toronto.

"Sunt impresionat, entuziasmat si mandru la gandul ca atat de multi locuitori din Quebec au venit sa vada filmul, precum si de generozitatea cu care au comentat pe internet si pe platformele de socializare", a spus tanarul regizor Xavier Dolan in septembrie 2014. "Ultimile trei zile mi le-am petrecut citind diverse comentarii din partea celor care au fost sa vada filmul. Aprecierile pe care le-am primit din partea spectatorilor sunt cele mai importante premii pe care un film le poate primi. Le multumesc si producatorilor (Les Films Seville) ca au avut curajul sa rupa barierele si sa-si asume riscul realizarii acestui film, acceptand ideea ca piata este un lucru atat de sensibil si, cateodata, total aleator", adauga Xavier.

1:1 - nu inseamna un egal, ci victorie la Cannes 2014!

Filmat in formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (conform Variety.com), fiind unul dintre rarele momente cand s-a aplaudat spontan si frenetic. Criticii au fost foarte entuziasti si l-au mentionat pe tanarul regizor quebecois (25 de ani) alaturi de Godard si Almodovar.

Ideea de a filma un lungmetraj in acest format i-a venit lui Dolan dupa ce in 2013 a realizat un videoclip muzical tot in 1:1. "Acest tip de format mi se pare ca transmite cumva emotie si sinceritate", spune Xavier Dolan. "Patratul perfect incadreaza fetele cu asa o simplitate, astfel incat mi se pare cadrul ideal pentru a trage portete. Nimic nu distrage atentia si nimic nu afecteaza imaginea intr-un asemenea spatiu. Personajul este subiectul nostru principal, este centrul atentiei si nu are nici o scapare. Ochii nostri nu-l pot sau nu o pot pierde. In plus, 1:1 este formatul copertilor CD-urilor, precum si formatul imprimeurilor de pe toate gecile".  

La numai 25 de ani, regizorul, actorul si scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J'ai tué ma mère / I Killed My Mother a obtinut trei premii in 2009, din care unul pentru tineri realizatori - Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, in 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, in 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Venetia si a facut parte din selectia Competitiei oficiale pentru Leul de aur.

La varsta de 8 ani, in 1997, scolarul Xavier Dolan ii scria o scrisoare (aparuta recent pe Twitter) lui Leonardo Di Caprio, pe atunci celebru in urma filmului Titanic (1997), in care isi manifesta speranta ca, la un moment dat, sa poata juca intr-un film alaturi de el.

Mommy este al cincelea lungmetraj al lui Xavier Dolan, iar scenariul ii apartine tot regizorului. Pe coloana sonora veti putea recunoaste trupe celebre ale anilor '90: Dido, Counting Crows sau Oasis.

In acest moment, Mommy are rating-ul 91% pe tomatometer-ul RottenTomatoes.com, nota 8,3 pe IMDb.com si 79 metascore pe Metacritic.com. 

Durata filmului distribuit in Romania de Independenta Film este de 139 minute.

Resurse
Video: 

Mommy [trailer]

Mommy [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 26/01/2015 - 09:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa