eveniment
Data: 
30 Jan 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Minge de foc pentru cinefili

Medalionul de filme regizate de Howard Hawks continua la Clubul Cinefililor cu pelicula Ball of fire (1941), nominalizata pentru patru premii Oscar (Muzica, Scenariu, Sunet si Actrita in rol principal) in 1942 si cu Gary Cooper si Barbara Stanwyck in rolurile principale. Se vede miercuri, 30 ianuarie, de la ora 18, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" din Parcul Copou. Intrarea este libera!

Sinopsis: „Filmul spune povestea unui grup de profesori care se straduiesc de ceva vreme sa scrie o enciclopedie a tuturor cunostintelor umane. Cel mai tanar dintre acestia, profesorul Bertram Potts, este un savant de gramatica si limbi straine care studiaza pentru enciclopedie 'American Slang' si se indragosteste intre timp de cantareata O'Shea. Bertram devine interesat de vocabularul de argou. O' Shea ezita sa il ajute in cercetarile sale pe profesor, dar are nevoie sa se ascunda de politie in casa in care profesorii isi fac cercetarile.” (sursa: cinemagia)

Filmul este produs de Samuel Goldwyn, prin celebra sa casa de productie (ulterior denumita) MGM, un evreu polonez care ajunge in America via Anglia si Canada cu doi ani inainte de trecerea in secolul XX. In Lumea Noua devine unul dintre marii producatori de manusi si ajunge sa-l cunoasca pe celebrul regizor american Cecil B. DeMille, care ii prilejuieste productia primului sau film (si totodata unul dintre primele facute la Hollywood), The Squaw Man (1914). Pina la sfirsitul vietii, in 1959, avea sa produca nu mai putin de 139 de lungmetraje!

Alfred Newman, compozitorul muzicii din Ball of Fire, a mai colaborat in cariera sa cu Charlie Chaplin la filmele City Lights (1931) si Modern Times (1936), precum si cu Jospeh Mankiewicz la All about Eve (1950). Are 9 premii Oscar cistigate si peste 30 de nominalizari, reusind performanta de a fi nominalizat pentru 4 filme in acelasi an!

Regizorul acestui film, Howard Hawks, a fost nominalizat o singura data pentru statueta, in 1942 cu filmul Sergeant York, dar a primit in 1975, cu doi ani inainte de moartea sa, un Oscar onorific pentru intreaga cariera. De la Mircea Dumitrescu aflam (via) ca: „A practicat specii cinematografice foarte variate, de la fil­mul de gangsteri, Scarface, 1932, cu celebrul Boris Karloff, la filmul de aventuri, The Dawn Patrol, 1930, de la filmul despre violenta, Barbary Coast, 1935, la filmul de razboi, Sergeant York, 1941, de la comedia sofisticata, Bringing Up Baby, 1938, la comedia de moravuri, Gentlemen Prefer Blondes, 1953, de la filmul cu implicatii politiste, The Crowd Roars, 1932, la western.

Se remarca printr-un stil person­al: in centrul atentiei filmelor sale este omul, foarte bine individualizat, prin profesie, imbracaminte, comportament, exaltandu-i vointa, demnitatea, hotararea, spiritul de lupta. Personajele sale masculine sunt caractere puternice, iar cele feminine se remarca prin eleganta. In ceea ce priveste reali­tatea americana, o evoca fara menajamente, dar cu o intentie moralizatoare. In acest sens este de retinut colaborarea cu scriitorul William Faulkner, prietenul sau, un cunoscut si de temut radical. Colaborarea lor incepe in 1933, cu filmul Today We Live.

Filmul a fost lansat in cinematografele din SUA la data de 2 decembrie 1941 si are o lungime de 111 minute. Vizionare placuta!

Resurse
Video: 

Ball of Fire [Secventa]

Ball of Fire [Secventa]

Ball of Fire [Film complet]

Ball of Fire [Film complet]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 26/01/2013 - 11:13
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif