eveniment
Data: 
4 Apr 2017 - 19:30
Loc: 
Meru
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 3
Telefon: 
0744 402 868

KineDok 2017

Marti, 4 aprilie, incepe cea de-a treia editie a programului KineDok powered by One World Romania la Iasi. De la ora 19:00 la Meru va fi proiectat documentarul regizat de Miroslav Janek, „Un film autist normal” castigator al premiului One World Romania 2017.

Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate”, spune unul dintre protagonistii filmului, cu totii etichetati ca „autisti”. Regizorul Miroslav Janek decide sa-si abordeze subiectii nu in calitatea lor de copii diagnosticati cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe si neuro-diverse ratacite intr-o majoritate de neuro-tipici. Intr-o asemenea perspectiva, autismul inceteaza a mai fi un diagnostic si devine un mod neobisnuit de a gandi, care necesita efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim si afectuos a cinci adolescenti originali care, in afara pasiunilor pentru Tarantino si Micul Print, pentru muzica clasica sau scriitura creativa, pot explica foarte clar modul in care viata le este afectata de constructia diferita a creierelor lor. Energia si imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repozitiona perspectiva aceste majoritati care decide ce e „normal”.

Miroslav Janek (nascut in 1954, Náchod, Cehoslovacia) si-a inceput parcursul profesional in cinematografie ca amator. In 1980 a emigrat in Statele Unite, unde a lucrat cu un numar de documentaristi importanti (precum Godfrey Reggio). A inceput sa lucreze in tara lui natala din nou, odata cu mijlocul anilor 1990. S-a bucurat de un mare success cu documentarul sau despre fotografi cu probleme de vedere, „The Unseen”, care a castigat ex aequo premiul pentru Cel Mai Bun Film Documentary la KVIFF 1996. In filmografia sa se numara titluri precum „Battle for Life” (2000) – co-regie Roman Vávra and Vít Janeček, „Crimson Sails” (2001), „Kha-chee-pae” (2005), „Citizen Havel” (2008) si „The Confessions of Kateryna K.” (2008).

Resurse
Video: 

Un film autist normal [trailer]

Un film autist normal [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 30/03/2017 - 14:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa