eveniment
Data: 
14 Mar 2013 - 18:00
14 Mar 2013 - 20:00
15 Mar 2013 - 18:00
15 Mar 2013 - 20:00
16 Mar 2013 - 18:00
16 Mar 2013 - 20:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Festivalul Filmului Francofon 2013

Festivalul Filmului Francofon are ca invitata in programul din 2013, Africa, si contine 6 filme, dintre care trei documentare si trei filme de fictiune (ultimul din program, Aujourd’hui de Alain Gomis, a fost nominalizat in 2012 la Ursul de Aur). Proiectiile vor avea loc de joi (14 martie) pina simbata (16 martie), in fiecare zi de la orele 18:00 si 20:00, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, intrarea fiind libera. Editia de anul acesta marcheaza 20 de ani de la intrarea Romaniei in Francofonie.

Joi, 14 martie

18.00: Les tortues ne meurent pas de vieillesse, de Hind Benchekroun si Sami Mermer, 2010 (1h33min ; documentar social)
Testoasele nu mor de batranete vorbeste despre o generatie care dispare. Acest film ne impartaseste viata a trei batrani din regiunea de nord a Marocului. In varsta de aproximativ 80 de ani, Chehma, un fost maestru pescar, Erradi hangiu solitar si Abdessalam, un muzician ambulant, care lucreaza zi de zi pentru a-si duce traiul. Acest documentar de lung metraj ne arunca in universul bogat si colorat al acestor batrani, in acelasi timp veseli si tristi. Filmul ilustreaza dorinta lor de a trai, viziunea in fata mortii care se apropie si curajul lor de a lucra fara incetare, in ciuda varstei inaintate.

20.00: Tsofa, de Rufin Mbou Mikima, 2012 (51 min.; documentar)
In limba congoleza populara „Tsofa” este denumirea prietenoasa a soferilor de pe mijloacele de transport in comun. Filmul descrie aventurile a 34 de tineri negri din Congo angajati ca soferi de taxi in Bucuresti si felul in care visele lor s-au transformat repede intr-un cosmar.

Vineri, 15 martie

18.00: Espoir Voyage, de Michel Zongo, 2012 (82min.; documentar)
Cineastul Michel Zongo merge in Coasta de Fildes pentru a afla ce s-a intamplat cu fratele sau disparut. Joanny a plecat cu cativa ani in urma, ca atatia altii, in cautarea unui loc de munca in tara vecina mai bogata si nu a mai revenit niciodata.

20.00: Rebelle, de Kim Nguyen, 2012 (1h30min ; drama)
Komona, o tanara fata, ii povesteste copilului pe care il poarta povestea vietii sale si cum a fost nevoita sa participe la razboi in cadrul unei armate de rebeli dintr-o tara din Africa Centrala. Singurul care o ajuta si o asculta este Magicianul, un tanar de 15 ani care vrea sa o ia de nevasta. Dupa cateva luni petrecute impreuna, Komona si Magicianul se indragostesc unul de celalalt si evadeaza pentru a-si trai dragostea si a gasi calea sa reziste. Rebelle este o fabula despre Africa subsahariana a secolului 21, o poveste de dragoste intre doua suflete tinere, prinse in mijlocul unei lumi a violentei dar si a frumusetii si a magiei.

Sambata, 16 martie

18.00: Lumumba, de Raoul Peck, 2000 (1h56min ; drama biografica)
Patrice Lumumba, erou al independentei congoleze, nu are nici 30 de ani cand miscarile unei decolonizari facute in graba il propulseaza in prim planul scenei politice internationale. Din functionar indigen la biroul postei din Stanville trecand prin mai multe sederi in inchisoare pentru incitare la dezordine, va deveni in cativa ani cel mai contestat personaj al acestei perioade intense a razboiului rece. Devenit prim ministru al uneia dintre cele mai bogate tari africane, destinul sau de erou tragic era gata trasat, asasinarea sa deja programata. Nu va ramane decat trei luni la putere. Asasinii sai mai aveau doar sa ii faca corpul disparut.

20.00: Aujourd’hui, de Alain Gomis, 2012 (1h28min ; drama)
Dakar, orasul familiar, colcaitor, colorat… Familia, prietenii, prima iubire, manifestatiile, aspiratiile sale… Azi Satché trebuie sa moara. A fost ales. Azi Satché traieste ca niciodata inainte.

*filmele vor fi subtitrate in limba romana

Resurse
Video: 

Les tortues ne meurent pas de vieillesse [trailer]

Les tortues ne meurent pas de vieillesse [trailer]

Tsofa (Mikima) [excerpt]

Tsofa (Mikima) [excerpt]

Espoir Voyage (Zongo) [trailer]

Espoir Voyage (Zongo) [trailer]

Rebelle (Nguyen) [trailer]

Rebelle (Nguyen) [trailer]

Lumumba (Peck) [film complet]

Lumumba (Peck) [film complet]

Aujourd'hui (Gomis) [trailer]

Aujourd'hui (Gomis) [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 10/03/2013 - 17:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif