- 6219
Recent, un documentar intitulat Dacii – adevaruri tulburatoare a stirnit un val de articole in presa scrisa romaneasca si in mediul virtual. Postarea pe youtube a filmului a strins pina in prezent peste 700.000 de vizionari – o cifra uriasa daca tinem cont de lungimea filmului (1h). Pentru ca perspectiva realizatorilor miroase de la o posta a protocronism, ne-am gindit sa intrebam un istoric, pe Dorin Dobrincu (fostul Director al Arhivelor Nationale Romane), de unde vine aceasta atitudine socio-istorica a romanilor.
Dorin Dobrincu: „Istoria a fost in spatiul cultural romanesc, inca din secolul XIX, o parte constitutiva a ideologiei nationale. As spune chiar cea mai importanta parte. Nu intamplator scrierea si predarea istoriei au fost lungi perioade un veritabil monopol de stat. Daca in secolul XVIII si intr-o buna parte a secolului XIX s-a accentuat descendenta pur romana, inca de la Traian, a romanilor, ulterior s-a facut loc si pentru daci in istoria etnogenezei noastre. Mai mult chiar, la inceputul secolului XX, cu punctul de inceput in cartea lui Nicolae Densusianu, Dacia preistorica (1912), a aparut un curent care nu doar a privilegiat vechimea romanilor in acest spatiu, dar prin daci, prin traci si prin populatii premergatoare acestora, s-a considerat ca aici a fost leaganul civilizatiei europene. Asa a aparut tracomania si o subspecie a acesteia, dacomania.
Teoriile acestea protocroniste au capatat o oarecare popularitate in secolul XX, in interbelic, dar mai ales in timpul national-comunismului. In aceasta din urma perioada, un rol l-au jucat (pseudo)istoricii oficiali, dar si Iosif Constantin Dragan, un emigrant roman din Italia, cu radacini legionare, aflat in relatii de afaceri cu Romania comunista, dar si cu cercurile Securitatii, el sustinand propaganda lui Nicolae Ceausescu in Vest. Dragan a publicat volume protocroniste (Noi, tracii si istoria noastra multimilenara, Mileniul imperial al Daciei etc.) si un buletin, Noi tracii. In pofida pretentiilor, era vorba de pseudoistorie. Toata aceasta mitologie nu a disparut, ea fiind reluata, iata, si in postcomunism. Istoricii profesionisti privesc cu rezerva necesara toate aceste teorii.
Nu e inutil de precizat ca asemenea tendinte nu se intalnesc doar in Romania, ci in multe alte locuri. Istoria inventarii unor identitati, a unor genealogii fantaste este foarte veche. Numai ca daca acum doua-trei secole abia se puneau bazele istoriei ca disciplina savanta, astazi avem o uriasa cantitate de lucrari serioase, facute cu respectarea regulilor profesiei de istoric. Cei care produc filme precum cel amintit de dumneavoastra sau carti cu titluri asemanatoare sunt evident diletanti. Ii pot impresiona pe oamenii care nu stiu nimic despre subiect sau pe cei care vor sa se refugieze intr-un trecut integral inventat pentru a scapa de un timp care li se pare nedemn. Boala veche…”
*acest text scris de istoricul Dorin Dobrincu face parte dintr-un interviu acordat de Domnia sa pentru Altiasi.