eveniment
Data: 
26 Sep 2014 - 12:00 - 26 Oct 2014 - 17:00
Loc: 
Muzeul Poni-Cernatescu
stats
Adresa: 
str. Mihail Kogalniceanu, nr. 7B

In memoriam Radu Cernatescu

Muzeul „Poni – Cernatescu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi onoreaza in perioada 26 septembrie - 26 octombrie 2014 personalitatea lui Radu Cernatescu, primul profesor de chimie analitica al Universitatii din Iasi. Vineri, 26 septembrie, de la ora 12.00, la Muzeul „Poni-Cernatescu” are loc vernisajul expozitiei „Profesorul Radu Cernatescu. 120 de ani de la nastere”, care contine documente, fotografii, carti de specialitate din inventarul documentar al Arhivelor Nationale Iasi - Fondul familial Poni, precum si din patrimoniul Muzeului „Poni-Cernatescu”.

Radu Cernatescu (1894-1958) s-a nascut la Husi pe data de 17 august 1894 si a fost primul profesor de chimie analitica al Universitatii din Iasi. Tatal sau a fost judecator, iar mama sa a fost fiica profesorului Petru Poni. Radu Cernatescu a fost casatorit cu Frasinita Bogdan, sora lui Petru Bogdan, chimist, membru al Academiei Romane si profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A urmat studii liceale si universitare la Iasi, unde si-a sustinut in 1920 si teza de doctorat, Legea lui Dalton aplicata la solutii concentrate. Din 1916, timp de aproape 40 de ani, a desfasurat o bogata si sustinuta activitate stiintifica si didactica la Iasi, ca asistent, conferentiar, apoi profesor de chimie analitica (1932 – 1940) si de chimie anorganica (1940 – 1958) la Universitatea din Iasi, profesor de chimie fizica si chimie analitica (1938 – 1940) la Scoala Politehnica din Iasi, director al Institutului de Chimie P. Poni din Iasi. A fost membru corespondent al Academiei de Stiinte din Romania începand cu 21 decembrie 1935, membru titular activ (12 august 1948) si membru corespondent al Academiei de Stiinte din Ungaria, presedinte al Filialei Iasi a Academiei Romane (1949 – 1958) si laureat al Premiului de Stat.

Radu Cernatescu a intemeiat la Iasi o adevarata scoala de polarografie si a adus contributii semnificative in acest domeniu al stiintei, cu importante aplicatii industriale, studiind pe aceasta cale fierul, zincul, cuprul, plumbul, cadmiul, continut in minereuri complexe, ca si complecsii aminelor hidrosulfitului de nichel. A cercetat structura a numeroase substante, promovand folosirea metodelor fizico-chimice si a sintetizat compusi noi cu actiune bacteriostatica.

In cercetarile sale a abordat diferite domenii ale stiintelor chimice: chimie fizica, chimie anorganica, chimie analitica, electrochimie, biochimie, chimia combinatiilor complexe. In domeniul chimiei fizice, a facut cercetari in legatura cu influenta electrolitilor asupra solubilitatii apei in fenol si cu aplicarea legii lui Dalton la solutii concentrate; in domeniul complecsilor, a studiat sulfocianatii complecsi, complecsii cu diamine ciclice, aminele hidrosulfitilor de cobalt si nichel bivalent; in domeniul chimiei analitice, a elaborat metode originale pentru dozarea cadmiului, vanadiului, cationilor si anionilor; a facut analiza apelor din rauri, lacuri si limanuri; in ramura chimiei biologice, a studiat actiunea bacteriana in vitroa compusilor clorodici ai diferitelor baze organice cu azot in nucleu, iar in domeniul chimiei anorganice, sulfocianurile de argint cu amoniu si sodiu, formarea arsenitilor alcalini si a sarurilor complexe cu diaminele ciclice ale metalelor. Dupa infiintarea Institutului de Chimie din Iasi, a studiat, pe cale polarografica, complecsii aminelor hidrosulfitului de nichel si cobalt bivalent, precum si metodele de analiza polarografica a fierului, cuprului, plumbului si zincului din minereurile complexe. In 1950 si 1951 i-au aparut cele doua volume ale Tratatului elementar de chimie anorganica. (sursa)

Articol scris de George Plesu | Joi, 25/09/2014 - 08:41
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george