- 2488
Marti, 11 octombrie, cei care fug de cele trei ceasuri rele se pot adaposti la libraria Avant-Garde. Degeaba sigur nu se va sta: Ioana Baetica Morpurgo isi aduce Imigrantii, pe care Liviu Antonesei ii va prinde in dialog. Vocile imigrantilor vor urma apoi intocmai modulatiile timbrului actritei Andreea Stafie, care va lectura pentru cei prezenti fragmente din roman. Totul incepand cu 17:30.
Romanul Imigrantii, tanar pe piata editoriala – Polirom l-a adus anul acesta la viata – este prima aventurare epica de dimensiuni mari a Ioanei Baetica Morpurgo. Cinci personaje suficient de aritmice intre ele incat sa descrie o varianta caleidoscopica a vietii londoneze palpita independent unul de celalalt, putinele intretaieri dintre ele fiind cazuri neesentiale. Caci cum s-ar putea nivela Razvan, doctorand gay, preocupat miscarile socio-politice din lume cu Sabina, femeie prinsa intre doua varste, a carei singura sansa de iesire din peisajul natal de subzistenta sta sub figura batranului pe care il ingrijeste in Londra?! Si apoi incongruentele dintre Traian, broker de succes, cu o viata personala constant agasata de saracie emotionala intr-o masura de-a dreptul dureroasa si Gruia, rom cu existenta in cadente hai-hui, nu pot nici ele trece neobservate. Si nici Maria, pictorita cu o integritate dubioasa, ajunsa in conditia ei mai mult de dragul privelistii, nu se lipeste de ceilalti. Dar despre cei 5 si rotitele ce le pun in miscare bulele existentiale gasiti mai multe in recenzia romanului Imigrantii, publicata nu demult de noi.
Inca ceva: cu cine vom face cunostinta marti? Cu Ioana Baetica Morpurgo, cea care in 1980 se nastea la Dunare. Cea cu deprinderi de studenta a Facultatii de Litere din Bucuresti si apoi masteranda preocupata de Antropologia Culturala la SNSPA. Si tot ea este cea care in 2004 a inceput in Marea Britanie un doctorat pe tema culturii tranzitiei in Romania postcomunista la Exeter University. Prinsa in vartejul scrisului, nu doar ca a publicat articole pe teme literare si socio-culturale in Romania literara, Dilema Veche, Timpul, Vatra, Deci – Academia Catavencu, Observator cultural, New Internationalist, Contemporary Review si altele de acest gen, dar a pasit si in literatura, publicand in antologii de proza scurta si eseu: Cartea cu bunici (2007), The Review of Contemporary Fiction (2010), Erotographos 50+1 (2010). In mod obisnuit o gasim in sudul Angliei, unde coordoneaza un proiect de hedonism al ideilor intitulat „Lectures on Everything”, scrie si da lectii de pian, dar martea ne-a rezervat-o noua. Ioana Baetica Morpurgo, cea care spune: „Ma forteaza zeii cartii sa va spun ca de-abia astept sa va intilnesc, cind eu doar atit sper: sa nu-mi sariti la git! Nu e vina mea si sint fragila.”