eveniment
Data: 
16 Oct 2015 - 19:30
Loc: 
Uzina cu teatru
Bilet: 
22.00
stats

Produse domestice

Vineri, 16 octombrie, incepand cu ora 19:30, Uzina cu teatru a Teatrului National „V. Alecsandri” din Iasi gazduieste spectacolulProduse domestice”, regizat de Ioana Paun. Text: Xandra Popescu; Investigatia: Laura Stefanut; Muzica: Catalin Rulea; Miscarea: Carmen Cotofana; Cu: Ioana Flora si Smaranda Nicolau; Voce: Diana Miron.

„Eu ii sfatuiesc pe toti angajatorii sa se poarte cu ele cu o mana de fier in manusa de catifea.”— extras dintr-un interviu cu directoarea unei agentii de recrutare si plasare personal domestic filipinez.

Intr-o tara cunoscuta ca exportator al muncii domestice, a angaja ajutoare exotice creste capitalul simbolic al celor care detin puterea. Precum multe alte filipineze, Joy vine sa lucreze in Romania nevoita sa isi sustina familia de acasa. Agentia intermediara o plaseaza ca bona pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine, pana cand intr-o zi, tatal familiei incepe sa o hartuiasca. Cand Joy se plange angajatoarei, in loc sa isi confrunte sotul, aceasta ii face o propunere ciudata. Curand Joy isi va da seama ca a intrat intr-o capcana domestica. Treptat, ea devine sclava familiei.

Aceasta poveste porneste de la un caz real. Adevarata Joy traieste in Bucuresti, Romania. Precum Joy, sute de alti filipinezi din Romania se lupta cu un sistem care nu recunoaste munca domestica. Si desi platesc taxe, acestia nu beneficiaza de protectia statului roman.

Dar cum ramane cu munca domestica in familiile obisnuite ? In familiile care nu isi pot permite sa angajeze un lucrator imigrant ?

Produse Domestice porneste de la experientele femeilor imigrante pentru a dezvalui implicatiile muncii domestice platite si neplatite. Produse Domestice vorbeste despre adevaratul pret al muncii domestice. Produse Domestice instiga impotriva sexualizarii muncii domestice.

Ioana Paun (n. 1984) este regizor. Opereaza pe subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. All workers go to heaven (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), Economia Disperarii (Muzeul Mexican din Chicago 2013), Indicele de Indignare (MNAC 2013) confrunta distopiile contemporane, imaginand situatii posibile in care participantii ajung sa negocieze sisteme de coexistenta. Ioana a fost invitata in Palestina (Ashtar Theatre) si Austria (Kunstraum) unde a realizat lucrari pe subiecte legate de etica si putere. Ioana lucreaza din 2012 la o platforma de vizibilitate a „industriei afectiunii”, impreuna cu artiste, jurnaliste, bone si menajere iar Produse Domestice este culminarea cercetarilor sale. ioanapaunlive.wordpress.com/

Xandra Popescu lucreaza ca artista, scriitoare si realizatoare de film. A studiat Dramaturgia in cadrul Universitatii Nationale de Teatru si Film si are un background in stiite Politice. In munca ei adreseaza aspecte personale dintr-o perspectiva politica si poetica. A scris trei filme in regia artistului Sfefan Constantinescu precum si alte piese si scenarii. La sfarsitul lui 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucreaza uneori impreuna cu artista Larisa Crunteanu sub numele Soyons Impossible. Impreuna coordoneaza activitatea Atelier35, un spatiu de proiecte din Bucuresti dedicat extinderii limitelor artei contemporane. In prezent, lucreaza si traieste in Berlin si Bucuresti. www.xandrapopescu.com/

Laura Stefanut este o jurnalista independenta care a lucrat la Romania libera si Digi 24. Acum colaboreaza cu DoR, Casa Jurnalistului si presa germana. A fost prima jurnalista care a scris despre abuzurile asupra bonelor filipineze in 2011. In 2013 a cercetat fenomenul si in SUA, cu ajutorul unui grant al Guvernului american. laura.casajurnalistului.ro/

Catalin Rulea (n. 1979) este artist si muzician. Traieste si lucreaza in Bucuresti. A studiat grafica la Academia de Arte Bucuresti unde este si masterand. Din 2006 este membru fondator al formatiei Pixels iar din 2009 membru si frontman al formatiei Toulouse Lautrec. Ca artist a avut mai multe expozitii, cele mai notabile fiind la Kunsthalle(Viena), Werkleiz Society (Halle), Cooper Gallery (Dundee), Fotogalerie (Viena), Bucharest Biennial, Rex Cultural Centrum (Belgrade). Este membru fondator al Centrului de Introspectie Vizuala si a lucrat impreuna cu Alina Serban, Arnold Estefan si Anca Benera in cadrul galeriei CIV si al Asociatiei PPLUS4. www.creativelaboratories.ro

Parteneri: Teatrul National din Iasi, Teatrul National din Craiova, Fabrica de Pensule, Teatrul German de Stat din Timisoara, Comunitatea Filipineza din Romania, Societatea Academica din Romania, Europa FM, Decat o Revista, Romania Libera, TOTB, revista Psychologies.

Un proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Resurse
Video: 

Teaser

Teaser
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 15/10/2015 - 11:53
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa