- 1892
Teatrul Național Iași continuă seria spectacolelor-lectură începută la finalul anulului 2019, în cadrul proiectului Lecturi³, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Filit) și „Alecart”. Pe 27 iulie, de la ora 20:00, pe SCENA 6, în parcul de la Teatru³, va avea loc spectacolul-lectură Primele șapte comedii ușoare pentru oameni triști, o piesă recentă a dramaturgului și prozatorului contemporan, Ștefan Caraman. Regia spectacolului îi aparține Petronelei Grigorescu, alături de ea, în acest proiect, fiind actorii: Doru Aftanasiu, Doina Deleanu, Irina Răduțu-Codreanu, Dumitru Georgescu, Petronela Grigorescu, Mălina Lazăr, Cosmin Maxim.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
După montarea recentă a producției online „Stop joc!”, actrița Petronela Grigorescu revine la final de stagiune, tot în ipostaza de regizor: „Textul lui Ștefan Caraman este compus din șapte dialoguri scurte, dar vii, scrise cu sinceritate și profunzime. Le mulțumesc minunaților mei colegi, actori sensibili și talentați. Acest spectacol-lectură este un mic omagiu adus textului dramatic, actorilor și publicului nostru drag!”
Piesa lui Ștefan Caraman a primit Premiul I la Festivalul Comediei Românești - festCO, București, pentru cea mai bună piesă de comedie, în 2018. La nenumăratele și importantele premii oferite scriitorului de-a lungul carierei literare, se adaugă și premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului 2005, „Colonia îngerilor”. Dintre numeroasele piese premiate, mai amintim: Aeroport (nominalizare UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2008), Ultimul tren spre casă (nominalizare UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004, Premiul pentru cea mai bună piesă la Festivalul Internaţional de Teatru Independent - FITIC de la Constanța, 2018), O poveste de la capătul lumii (Premiul pentru cea mai bună piesă la Festivalul Dramaturgiei Românești, editia a II-a, Teatrul Dramaturgilor, București, 2018), Hristos a înviat și s-a cărat. O poveste de Paște cu obiecte (Premiul III la Festivalul de monodramă de la Bacău, 2019).
Proiectul Lecturi³ are ca scop promovarea dramaturgilor români contemporani din România și din Republica Moldova, prin montarea lunară a unor spectacole-lectură.
Selecția textelor se face pe baza unei grile de evaluare, de către un juriu constituit din reprezentanți ai Teatrului Național Iași, Muzeului Național al Literaturii Iași și revistei de cultură „Alecart”.