- 3605
In aceasta toamna, Ateneul Tatarasi va deschide stagiunea teatrala 2014-2015 cu premiera spectacolului Mitica Popescu dupa Camil Petrescu, in regia lui Viorel Varlan, aceasta piesa fiind un omagiu adus marelui dramaturg cu ocazia implinirii a 120 de ani de la nasterea sa. Premiera va avea loc sambata, 27 septembrie 2014, de la ora 19:00 in sala mare a Ateneului Tatarasi. Update: noi reprezentatii sunt programate pentru 4 si 19 octombrie, 22 si 29 noiembrie, 13 decembrie, 31 ianuarie, de la aceeasi ora.
Viorel Varlan a absolvit Universitatea de Arte „G.Enescu” Iasi – Arta Actorului (1990-1994) si a obtinut diploma de master in Management Cultural (2002-2004) si Artele Spectacolului (2003-2005). Incepand din anul 1986 a lucrat ca actor la Teatrul „Luceafarul” Iasi si a avut peste 100 de roluri in spectacole pentru copii si drama. De asemena, a regizat mai multe spectacole de teatru pentru Teatrul „Luceafarul” Iasi, Centrul de Mediere si Securitate Comunitara Iasi si Institutul Francez Iasi.
Despre piesa lui Camil Petrescu, Viorel Varlan spune ca „Mitica Popescu este o comedie romantica, lipsita de tuse groase, caricaturale. Departe de a fi o comedie spumoasa, starneste mai degraba zambete decat hohote de ras. Caci vorbim aici de un umor de finete rara, incarcat de subtilitati. Intr-o distributie ce imi onoreaza incercarea de a pune in scena un text care a cunoscut de-a lungul vremii rareori luminile rampei, intr-un cadru si o ambianta ce se vrea a fi de niciunde si de pretutindeni, va invit sa meditam impreuna, fie si pentru o clipa, la cata nevoie avem astazi de prezenta lui Mitica Popescu intr-o societate macinata de nimic, mici meschinarii si pragmatism exacerbat.”
In ceea ce priveste originea textului dramatic, „Piesa de teatru Mitica Popescu constituie o replica la personajul lui Caragiale, insa ea are si un alt reper: Mitica Ionescu din comedia lui Liviu Rebreanu, Apostolii. Mitica Ionescu este exemplul impostorului, dotat cu toate viciile, care face din arta disimularii un mod de existenţa pentru a parveni. Camil Petrescu respinge aceasta imagine a lui Mitica si, chiar daca personajul sau prezinta o dimensiune ludica, detinand si el arta disimularii, este pentru a-si ascunde sentimentele de iubire fata de patroana la care lucreaza, Georgette Demetriade”, completeaza acelasi Viorel Varlan.
Din distributie fac parte Doru Aftanasiu, Laura Bilic, Horia Verives, Gheorghe Sfaiter, Emanuel Florentin, Liliana Varlan, Viorel Varlan, Bogdan Matei si Ileana Ocneanu, dar si cativa elevi de la Colegiul National de Arta „Octav Bancila”: Ana Baroi, Gianina Bejenaru, Stefania Sandu, Razvan Grosu si Claudiu Vrabie. Restul echipei care a lucrat la acest spectacol este completat de Viorica Perju (scenografie), Alice Sfaiter (coregrafie), Bogdan Varlan (ilustratie muzicala), Adrian Buliga (lighting design) si Constantin Butoi (butaforie).
Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru elevi, studenti, pensionari si someri este de 10 lei. Biletele pot fi achizitionate de la casierie in intervalul 08.00- 16.00, de luni pana vineri, sau cu o ora inainte de eveniment.