- 4643
Dupa mai bine de 30 de ani de la prima sa lectura a Metamorfozei si 25 de ani de activitate in cadrul Teatrului National din Iasi, Ion Sapdaru dramatizeaza textul lui Franz Kafka pentru al 18-lea spectacol din cariera de regizor. Intitulat Metamorfoza, spectacolul se joaca la sala Uzina cu teatru a Nationalului iesean in datele de 15, 19 si 26 februarie, de la ora 19:30. Alte reprezentatii sunt programate pentru 13 martie, 3 aprilie, 3 mai, 2 iunie. Update: in stagiunea 2015-2016, spectacolul se joaca pe 18 septembrie, 1 si 15 octombrie, 16 si 26 noiembrie, 15 decembrie, 17 aprilie, 19 mai, de la aceeasi ora. In stagiunea 2016-2017, spectacolul se joaca pe 28 martie, de la aceeasi ora.
Cati dintre noi n-am trait macar odata o situatie absurda, ciudata care parca nu avea iesire? Cati nu am vrut sa fugim de prezent pentru ca nu ne gaseam locul sau nu ne simteam utili? „In Metamorfoza, Kafka isi imagineaza un personaj care intr-o diminteata s-a metamorfozat in gandac, adica s-a transformat in gandac, pentru ca lumea din jur i-a indicat mereu lucrul acesta, incepand cu familia si terminand cu societatea care mereu i-a amintit cu ocolisuri sau chiar direct ca este gandac, ca este o rotita intr-un mecanism infernal. Si atunci Gregor a protestat, sau mai bine zis a refuzat sa se mai creada om si a inceput sa se creada gandac. De aici pornim noi cu acest spectacol. Evident ca vorbim despre o boala nervoasa care il ataca pe Gregor Samsa pentru ca nuvela debuteaza absolut abrupt, cel mai abrupt debut dintr-o opera de arta, cand din prima propozitie se dau datele problemei . […] Metmorfoza cea mai mare nu este a lui Gregor, ci cea a familiei.”, declara Ion Sapdaru.
Pentru rolul lui Gregor Samsa, Sapdaru opteaza pentru Cosmin Panaite, actor aflat la a 14-a colaborare cu Teatrul National. Pentru acest rol, pe langa talent, Cosmin Panaite are nevoie si de o conditie fizica extraordinara, pentru ca in realizarea rolului e nevoie de mult efort fizic, subliniaza Sapdaru. Sora lui, Grete, este intruchipata de Alexandra Bandac, „o prezenta tulburatoare”. Cu ea a colaborat si pentru spectacolul Despartitorul la Teatru Urban, „o actrita care poate acoperi o zona a timiditatii, a stranietatii, a romantismului adevarat, care lipseste intr-un teatru, dar si cu o forta interioara de invidiat”.
Din distributie mai fac parte Radu Ghilas (Autorul), Daniel Busuioc (Tatal), Annemarie Chertic (Mama), Dumitru Nastrusnicu (Procuristul, Chiriasul), Francisc Bucur (Un agent). Pentru realizarea decorulului si a costumelor Sapdaru alege sa lucreze tot cu Gelu Risca si Alina Dinca-Puscasu, colaboratori mai vechi ai regizorului.
Ion Sapdaru dedica spectacolul memoriei lui Toma Moraru.
„Intr‑o buna dimineata, cand Gregor Samsa se trezi in patul lui, dupa o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat intr‑o ganganie inspaimantatoare. Zacea intins pe spatele sau tare ca o armura si, cand ridica putin capul, isi vedea abdomenul cafeniu boltit si impartit in segmente rigide; plapuma abia se mai tinea sa nu alunece cu totul de pe aceasta proeminenta. Nenumaratele lui picioare, jalnic de subtiri in comparatie cu restul trupului, ii tremurau, neajutorate, inaintea ochilor. ” (Metamorfoza, Franz Kafka)