- 5395
Nic Ularu s-a intors in Romania si semneaza la Iasi ultima premiera a Teatrului National “Vasile Alecsandri” din acesta stagiune, Hieronymus, un spectacol ce se joaca si in America pe scena La MaMa din New York. Nic Ularu semneaza regia si scenografia spectacolului “Hieronymus”, fiind ajutat de asistentul de regie Ioana Moisii si asistentii de scenografie Neda Spalajkovic si Tamara Joksimovic. Sound design-ul este apartine Anei Teodora Popa, de video s-a ocupat Baxter Engle, iar coregrafia este semnata de Cristina Todi. Update: in stagiunea 2014-2015 spectacolul se joaca pe 5 si 18 octombrie, 28 noiembrie, 20 decembrie, 14 martie, 26 aprilie, 22 mai, de la aceeasi ora.
Nic Ularu este unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din America, fiind in prezent prof. univ. la Departamentul de Teatru si Dans al Universitatii din Carolina de Sud. Inainte de a pleca din Romania, Nic Ularu era cunoscut ca scenograf de film si de teatru avand numeroase colaborari cu regizori importanti ca Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu, Dan Micu sau Dan Pita. Datorita numeroaselor sale colaborari cu teatrele din America, atat ca scenograf, regizor cat si ca autor dramatic, artistul roman a fost distins cu prestigiosul premiu OBIE pentru merite deosebite în productiile OFF-Broadway in stagiunea 2002-2003 in New York, iar in 2008 a primit o distinctie nationala pentru merite deosebite, din partea Institutului de Tehnologie Teatrală al Statelor Unite.
In ultimii ani, Nic Ularu a avut doua colaborari cu Teatrul National din Cluj, “ Livada de visini- o continuare” si “Cealalta moarte a Ioanei d’Arc”, cu al doilea spectacol obtinand Marele Premiu al Festivalului International de Teatru “Slavija 2013”, din Belgrad.
Despre spectacolul de la Iasi, Nic Ularu afirma: “In Hieronymus am vrut sa reiau o tema care ma obsedeaza in ultimul timp, si anume conditia artistului si raportarea viziunii lui la conditiile sociale in care traieste. Intotdeauna au fost genii ignorate si mediocri proslaviti, intotdeauna au existat artisti vizionari care si-au devansat timpul si care nu s-au inregimentat in estetica acceptata de contemporanii lor. Intotdeauna au fost artisti bogati, rasfatati de comanda sociala si coplesiti de faima si de onorurile perisabile ale timpului lor si artisti care au trait si murit in saracie, fiind recunoscuti si apreciati postum. Intotdeauna au fost artisti ignorati tn propria tara si care a trebuit sa plece in alte parti pentru a crea liber si pentru a fi recunoscuti.”
Hieronymus Bosch ( 1453- 1516) a fost un pictor neerlandez, a carui opera fantastica si grotesca ilustreaza in principal pacatul si decaderea umana. Acest artist nascut in secolul al XV-lea, considerat eretic, alchimist si chiar alienat mintal, este reprezentantul exponential al sfarsitului de Ev Mediu, care a turnat in forma artistica temerile si credintele epocii sale. Principalele sale creatii sunt: Tripticul "Judecata de Apoi", "Gradina desfatarilor umane", "Purtarea crucii" etc.
Din distributia spectacolului fac parte actorii Teatrului National “Vasile Alecsandri” Iasi: Constantin Puscasu, Irina Scutariu, Radu Ghilas, Emil Coseru, Constantin Avadanei, Cosmin Maxim si Horia Verives. Alaturi de acestia ii gasim si pe elevii Colegiului National de Arta „Octav Bancila” Iasi, sectia Coregrafie, profesor Cristina Todi: Catalina Chelariu, Daniela Cogalniceanu, Gabriela Badarau, Larisa Lacatusu, Mihai Constantinescu, Sebastian Munteanu si Stefan Sacalianu.