- 8081
Teatrul National Iasi anunta un final de stagiune al excelentei in viziune regizorala, scenografica, in interpretare scenica. Pe scena Salii Mari, pe 10 si 12 iulie, de la ora 19.00, un eveniment teatral deosebit: avanpremiera spectacolului GOLDBERG SHOW. Facerea lumii si alte intâmplari. Update: in stagiunea 2016-2017, spectacolul se joaca pe 10 si 11 ianuarie, 18 si 19 martie, de la aceeasi ora.
adaptare de Anca Maniutiu dupa Variatiunile Goldberg de George Tabori
traducere: Alexandru Al. Sahighian
regie: Mihai Maniutiu
decor: Adrian Damian - câstigator al Premiului UNITER 2016 pentru cea mai buna scenografie (Cântareata cheala, regia-Radu Nica, spectacol al Nationalului iesean)
costume: Cristina Milea
coregrafie: Andrea Gavriliu
asistent coregrafie: Oana Sandu
muzica originala: Mihai Dobre
light-design: Lucian Moga, Cristian Simon
asistent regie: Irina Cretu
Distributia: Marcel Iures, Calin Chirila, Tatiana Ionesi, Livia Iorga, Doina Deleanu, Oana Sandu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Ionut Cornila, Radu Ghilas, Horia Verives
Andrei Andriuca, Diana Beschia, Iuliana Budeanu, Gelu Ciobotaru, Biatrice Cozmolici, Mariana Dumitrache, Ana Maria Fasola, Radu Homiceanu, Andrei Iurescu, Alexandra Macovei, Laura Matiut, Nicoleta Miru, Sebastian Munteanu, Beatrice Teisanu, Irina Tocanel, Alexandru Torboli
Prezenta pe scena ieseana a actorului Marcel Iures, o incontestabila valoare a teatrului si cinematografiei internationale, ramane o experienta memorabila pentru intreaga echipa a Nationalului.
Marcel Iures, detinator al rolului principal, impreuna cu actorii Teatrului iesean si intreaga echipa artistica, provoaca publicul sa reactioneze in fata unui spectacol insolit, care starneste rasete spontane, cutremura deopotriva si trezeste constiinte.
Un spectacol care nu trebuie ratat si o intalnire emotionanta, dupa 17 ani, pe scena, dintre Mihai Maniutiu, renumit regizor, scenarist, scriitor, profesor, director de teatru si Marcel Iures.
Ca stapan al teatrului, un anume Mr. Jay, regizor, e totodata Dumnezeu, stapanul si regizorul lumii (Jay = Iehova). Si pe deasupra, evident, mai e si autorul (al textului ca si al lumii). „Locul actiunii“? Un teatru din Ierusalim, unde Mr. Jay, asistat de Goldberg (supravietuitor al unui lagar de concentrare), repeta cu o trupa de teatru cele mai dramatice momente de la Facerea lumii incoace (pe scena domneste haosul si debandada, dar sa ne gândim numai ce harababura cumplita trebuie sa fi fost si pe-atunci, la inceputuri, când Dumnezeu, vazand toate cate facuse, a gasit ca, „iata, erau bune foarte“!).
Farmecul textului si sursa inepuizabila a comicului Variatiunilor Goldberg vine tocmai din amestecul planurilor: cel al crearii lumii, dupa Biblie, cu cel al crearii unui spectacol (de la primele repetitii pe scena si pâna la premiera) – teatru in teatru si teatrul ca metafora a lumii. Variatiunile sunt asadar un mix din secvente biblice – pacatul originar, Cain si Abel,, dansul in jurul Vitelului de Aur, Moise si Aaron, crucificarea lui Isus – cu vietile private ale actorilor si cu felurite intâmplari si povesti de la repetitiile pentru spectacolul bibli. Trupa cu care lucreaza Mr. Jay e plina de frustrari si apatica, felul de a fi inegal si coleric al regizorului le-a taiat tuturor cheful de a mai juca. Goldberg face eforturi disperate sa-l mai tempereze pe Mr. Jay si sa-i motiveze pe actori sa joace mai departe. La toate astea se mai adauga geloziile, bârfele, mofturile si fandoselile, exploziile de furie, ifosele actorilor.
(…)Rasul lui Tabori, care poate soca unele minti inguste, este incercarea sa de a depasi o neputinta: sa cuprinda cu mintea deopotriva pe Dumnezeu si Auschwitz, unde a pierit aproape intreaga lui familie. Spune Tabori undeva: „Poate ca adevaratul aport evreiesc la civilizatie consta tocmai in apropierea dintre umor si cele sfinte... Umorul este un mod de viata, o cale salvatoare, si are de-a face cu toleranta si cu speranta ca este posibil sa traiesti mai departe.“
Variatiunile Goldberg sunt o farsa grotesca cu sensuri mai adânci si strafulgerarile unui umor negru dindaratul caruia se iteste oroarea unor crime din trecutul mai indepartat sau recent.( Alexandru Al. Sahighian, traducator Variatiunile Goldberg)
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Premiera spectacolului va avea loc in toamna.